Linkovi

Obama:Amerika i Indonezija dokaz jedinstva u raznovrsnosti


Predsjednik po slijetanju u Seoul, Južna Koreja
Predsjednik po slijetanju u Seoul, Južna Koreja

Predsjednik Obama je danas održao govor na Univerzitetu u Jakarti, sjećajući se svoga života provedenog u ovoj najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu. Predsjednik Obama je, izmedju ostaloga, rekao:

Da počnem na jednostavan način: Indonezija je dio mene! Prvi sam puta došao u ovu zemlju kada mi se majka udala za Indonežanina po imenu Lolo Soetoro. Tako sam kao dječak došao u jedan posve novi svijet. Ali su ljudi ovdje učinili vrlo brzo da se osjećam kao kod kuće.

Predsjednik je pohvalio demokratsku transformaciju Indonezije u proteklih 10 godina, te pozvao na nastavak reformi kako bi se borili protiv korupcije.

Obama je govorio o tome kako je globalna ekonomija povezana, te o sve većoj ekonomskoj ulozi zemalja poput Indonezije, koja je sada dio G-20.

Američki predsjednik je stao u obranu svojih nastojanja da se poprave odnosi s muslimanskim svijetom , i to putem okončanja rata u Iraku, stabiliziranja stanja u Afghanistanu, i rada na uspostavi mira na Srednjem Istoku. Ali , dodao je da ima još puno posla, i da se nasilni ekstremizam mora poraziti.

Već sam ranije naglasio da Amerika nije, niti će ikada biti, u ratu s Islamom. Umjesto toga, svi zajedno moramo porazizi al Qaidu i njene podgrupe, koji nemaju prava da se nazivaju liderima ikakve vjere, a zasigurno ne moćne vjere kakav je Islam!

Ranije su predsjednik Obama i prva dama Michelle obišli džamiju Istaqlal, koja se nalazi preko puta jedne crkve. Obama je rekao da su Amerika i Indonezija povezane tradicijom tolerancije.

Predsjednik Barack Obama je tijekom posjeta džamiji kazao:

Tolerancija je upisana u tradicije naših zemalja. E pluribus unum - od svih zajedno, jedan. Bhinneka Tunggal Ika - jedinstvo u raznovrsnosti. Dvije smo nacije, koje su išle drugačijim stazama, pa ipak, zajedno dokazujemo da stotine miliona onih koji imaju različite vjere, mogu biti ujedinjeni u slobodi, pod jednom zastavom!

Deden Subagya je uzeo slobodan dan s posla, kako bi se pridružio narodu na ulicama , u nadi da će vidjeti američkog predsjednika.

Volio bih se rukovati s njim! Ili barem da mu mahnem kada bude prolazio...govori Subagya.

Predsjednikova posjeta Indoneziji je malo skraćena, zbog prijetnje širenja vulkanskog pepela sa otoka Java. Predsjednik je iz Jakarte otišao za Seoul, na summit G-20.


XS
SM
MD
LG