Linkovi

Jakarta – Premijera filma Little Obama


Scena iz filma Little Obama
Scena iz filma Little Obama

Film Little Obama, koji hronički prikazuje djetinjstvo predsjednika Baracka Obame dok je živio u Indoneziji, počeo se prikazivati u Jakarti. Reditelj filma kaže da film prikazuje kako mladi Obama postaje današnji lider.

Na premijeri filma Little Obama u Jakarti, djeca iz škole koju je predsjednik Obama pohadjao dok je živio u Indoneziji, su pjevala i plesala.

Pozvani gosti su se slikali sa osobom koja liči na predsjednika Obamu.

Ali glavni dogadjaj je bilo prikazivanje filma o lekcijama koje je mladi Barry Obama, kako je bio poznat, naučio dok je živio u Jakarti ranih 1970-tih. Od svog indonežanskog oćuha mladi Barry je naučio da se bori kada mora. Od majke je naučio da oprašta.

Scena iz filma Little Obama
Scena iz filma Little Obama

Reditelj filma, Damien Dematra kaže da je Little Obama zasnovan na stvarnim dogadjajima, ali da ima i poruku:

"Važnost razlika, pluralizma. Poruku da je u redu biti drukčiji, znate. Kada se razlikujemo to ne znači da treba da se borimo i druga poruke je - ne koristite nasilje, jer samo nasilje neće riješiti problem."

Mladog Obamu u filmu igra 12-to godišnji Amerikanac, Hasan Faruq Ali, koji nikada prije nije igrao ni u jednom filmu. Kao i predsjednik Obama on je sin rasno pomješanog para i preselio je iz Sjedinjenih Država u Indoneziju još kao beba.

"Osjećam se jako sretnim jer u svom prvom filmu, glumim osobu čiji sam ljubitelj i koji je sada prva ličnost u svijetu, najmoćniji čovijek u svijetu", kaže mladi glumac.

Hasan Faruq Ali, glumi mladog Baracka Obamu
Hasan Faruq Ali, glumi mladog Baracka Obamu

Medju gostima je bio i politički analitičar Wimar Witoelar koji se nada da će film ojačati kulturne veze izmedju Sjedinjenih država i Indonezije:

"Film će Americi pokazati da je Obama živio u Indoneziji, da je prihvatljivo živiti u Indoneziji. Za Indonežane film pokazuje da je američki predsjednik jedan od nas, tako da je to jako koristan film."

Film, medjutim, prate i neke kontroverze. Prije objavljivanja, scena koja prikazuje mladog Obamu, koji je krišćanin, kako se moli kao musliman, je izbačena jer je producent smatrao da je politički preosjetljiva.

XS
SM
MD
LG