Linkovi

Indijanska plemena u Minnesoti prvi legalni prodavci marihuane


Marihuana
Marihuana

Iako je rekreacijska upotreba legalizirana u cijeloj saveznoj državi, suverena plemena ne moraju čekati regulative prodaje, jer ih sama stvaraju

Najmanje dva plemena američkih Indijanaca će dobiti pravo da otvore u Minnesoti prve dispanzere za prodaju rekracione marihuane.

Očekuje se da dispanzeri počnu s radom već u augustu, nakon što je u ovoj saveznoj državi legalizirano korištenje marihuane za rekreacione svrhe.

Nakon lokalnog glasanja, pleme , ili Nacija kako se to zove u Sjedinjenim državama, White Earth , na sjeveru - zapadu Minnesote, će početi prodaju kanabisa, javio je javni servis ove savezne države.

Pravo na kupovinu marihuane u ovom dispanzeru će imati svi odrasli, od 21 godine starosti i stariji.

Nekoliko nedjelja prije ove odluke je grupacija NativeCare - što je snabdijevač marihuanom za medicinske potrebe, dakle uz ljekarski recept, pri ovom rezervatu, objavila da se uskoro otvara prvi dispanzer za rekreacionu upotrebu ove droge u okviru područja plemena Red Lake, što je također pleme sa sjeverozapada Minnesote.

Oba plemena su odlučila sačekati da rekreaciona upotreba marihuane bude legalizirana u cijeloj saveznoj državi pa da ju počnu prodavati, iako su dozvole za to dobili i ranije.

"Naša osnovna namjera je da budemo dobar partner u ovom, te da počnemo prodaju svim odraslima koji žele koristiti marihuanu", kazao je predstavnik plemena Red Lake Sam Strong, za lokalni list Star Tribune.

Zakonodavno tijelo ove savezne države, u kojem većinu imaju demokrate, je velikom većinom odobrilo ozakonjivanje korištenja marihuane u rekreacione svrhe još početkom godine, a guverner Minnesote, Tim Walz, je zakon potpisao u maju mjesecu.

Plemena White Earth Nation i Red Lake Nation namjeravaju iskoristiti beneficije suvereniteta i ovlasti u rezervatima, koje imaju sva indijanska plemena u Sjedinjenim Državama, i odmah početi s prodajom.

No, za ostale u Minnesoti legalna prodaja neće početi prije 2025. godine - što je period tijekom kojeg će se raditi na licencama i regulativama ove nove industrije. Suverena plemena ne moraju čekati na to, jer stvaraju svoje vlastite regulative.

Minnesota je inače 23. po redu savezna država u kojoj korištenje i prodaja marihuane u rekreacione svrhe postaje legalna. Prije više od deset godina prve dvije savezne države koje su pristupile legaliziranju su bile Colorado i Washington.

XS
SM
MD
LG