Linkovi

Indijska letjelica sletjela na Mjesečev neistraženi južni pol


Indija je spustila svoju letjelicu Chandrayaan-3 na Mjesec, i tako postala prva zemlja koja je uspješno poslala svoju letjelicu na južni pol Mjesečeve površine.

Pokušaj Indije dolazi nekoliko dana nakon što se ruska letjelica Luna-25, koja je također krenula prema neistraženom južnom polu, srušila na Mjesec.

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) izrazila je u utorak optimizam u pogledu svoje misije na Mjesec, navodeći da sve ide po planu.

To je drugi pokušaj Indije da dosegne južni pol - prije četiri godine, indijska sonda se srušila tokom konačnog prilaska.

Ako misija bude uspješna, Indija bi postala četvrta zemlja koja je postigla ono što se zove "meko slijetanje" na Mjesec - podvig koji su postigle Sjedinjene Države, Kina i bivši Sovjetski Savez.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG