Linkovi

Indija lansirala letjelicu prema južnom polu Mjeseca


Letjelica Chandrayaan-3
Letjelica Chandrayaan-3

Indijska svemirska agencija lansirala je u petak raketu koja je poslala svemirsku letjelicu u orbitu prema planiranom slijetanju sljedećeg mjeseca na južni pol Mjeseca, što je podvig bez presedana koji bi unaprijedio poziciju Indije kao velike svemirske sile.

Lansirna raketa LVM3 Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) lansirana je u petak popodne iz glavne svemirske luke u južnoj državi Andhra Pradesh, ostavivši za sobom oblak dima i vatre.

Otprilike 16 minuta kasnije, ISRO-ova kontrola misije objavila je da je raketa uspjela pustiti Chandrayaan-3 lender u Zemljinu orbitu koja će ga poslati u petlju prema slijetanju na Mjesec sljedećeg mjeseca.

Ako misija uspije, Indija bi se pridružila grupi od tri druge zemlje koje su uspjele kontrolirano slijetanje na Mjesec, uključujući Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kinu.

Svemirska letjelica Chandrayaan-3 bi također bila prva koja bi sletjela na južni pol Mjeseca, područje od posebnog interesa za svemirske agencije i privatne svemirske kompanije zbog prisustva vodenog leda koji bi mogao podržati buduću svemirsku stanicu.

Raketa je lansirana iz glavne indijske svemirske luke u 14:35 sati po lokalnom vremenu. Preko 1,4 miliona ljudi je gledalo lansiranje na ISRO-ovom YouTube kanalu, a mnogi su uputili čestitke i patriotski slogan "Jai Hind" (Pobjeda Indiji).

2020., ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali su njegov lender i rover uništeni u padu u blizini mjesta gdje će Chandrayan-3 pokušati sletjeti.

Chandrayaan, što na sanskrtu znači "mjesečevo vozilo", uključuje lender visok 2 metra dizajniran za postavljanje rovera u blizini južnog pola Mjeseca, gdje se očekuje da će ostati funkcionalan dvije sedmice u nizu eksperimenata.

Slijetanje na Mjesec se očekuje 23. avgusta, saopštio je ISRO.

Lansiranje je prva velika misija Indije otkako je vlada premijera Narendre Modija objavila politike za podsticanje ulaganja u svemirska lansiranja i povezane satelitske poslove.

Modi je ranije na Twitteru rekao da će misija na Mjesec "nositi nade i snove naše nacije".

"Kako Majka Indija ulazi u sljedećih 25 godina, ona se obavezuje da će igrati vodeću globalnu ulogu u novom svjetskom scenariju", rekao je zamjenik državnog ministra za nauku i tehnologiju Jitendra Singh na događaju u svemirskoj luci povodom proslave lansiranja.

Od 2020. godine, kada se Indija otvorila za privatna lansiranja, broj svemirskih startupa se više nego udvostručio. Krajem prošle godine, Skyroot Aerospace, čiji investitori uključuju singapurski državni fond GIC, lansirao je prvu privatnu raketu u Indiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG