Linkovi

Više od 412 hiljada novozaraženih za jedan dan u Indiji, rekordan broj umrlih


Indija: Porodice nemaju gdje da smeste oboljele članove jer su bolnice prepune.
Indija: Porodice nemaju gdje da smeste oboljele članove jer su bolnice prepune.

Indija ponovo prijavljuje rekordnih 412.262 novozaraženih koronavirusom i rekordnih 3.980 umrlih. Stručnjaci kažu da je moguće da su brojevi i deset puta veći.

Zaraženih koronavirusom u najnaseljenijoj zemlji na svijetu ima više od 21 milion, a umrlih je 230.168, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Bolnice nemaju dovoljno kreveta ni kiseonika, a Svjetska zdravstvena organizacija je izračunala da je od ukupnog broja zaraženih u svijetu prošle nedjelje polovina bila u Indiij, kao i četvrtina svih smrtnih slučajeva globalno.

Kriza je najveća u New Delhiju, ali je veliki problem i u ruralnim područjima, gdje živi 70 odsto popualacije jer nema pristupa zdravstvenoj njezi.

U nekim selima u državi Utar Pradeš, kažu u humanitarnim organizacijama, ljudi umiru u svakoj drugoj kući.

U državi Goa, popularnoj turističkoj destinaciji, najviša je stopa širenja virusa, i svaki drugi testirani je pozitivan.

Premijer Narendra Modi kritikovan je zbog toga što vlada nije ranije nešto preduzela i spriječila drugi talas, već su održavani religijski i politički skupovi.

Istovremeno se dešava veliki pad u broju vakcinisanih jer nema zaliha i problemi su u transportu vakcina, iako se najveći dio cjepiva proizvodi u Indiji.

Dva postrojenja za proizvodnju vakcina trenutno proizvode 70 miliona doza mjesečno, a biće im potrebni mjeseci da taj broj povećaju na 80.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG