Linkovi

SAD: Pouke prošlosti vrijedne i sada


Pano sa natpisom "usluga za svakoga" decenijama je simbol za sve ljude otvorenih vrata američke savezne države Indiana.

Danas je teško zamisliti što je Indiana bila prije 200 godina. U to doba moguće je „zaviriti“ interesantnom multimedijalnom izložbenom postavkom.

Indiana je, sa oko 6 i po miliona stanovnika, ekonomski, kulturno i na mnoge druge načine dinamična država američkog srednjeg zapada. I njenim žiteljima i posjetiteljima iz drugih dijelova Sjedinjenih Država, a i iz svijeta, teško je zamisliti što je Indiana bila prije, recimo, 200 godina. U to doba posjetitelje Centra i muzeja za povijest Indijane u Indianapolisu vodi multimedijalna izložbena postavka. Vraćanje kazaljki sata unazad na ulazu Centra je simboličan uvod u muzejsko-izložbenu postavku koja počinje trodimenzionalnom fotografijom ustava Indiane usvojenog 1816. godine, projiciranom na zavjesi koja kao da teče.

Angela Giacomelli, kustosica, kratko kaže:

"To bi trebalo da bude intrigirajući, ekscentrični početak povratka u vrijeme kada su se 43 delegata, izabrani predstavnici Indiane, sastali da bi napisali prvu ustav."

Dobrodošlicom i pitanjem šta ih dovodi na izložbu glumac Michael Redmond pozdravlja posjetioce. On oživljava lik Dennisa Penningtona, jednog od delega. U okviru izložbe angažirano je tridesetak glumaca koji vrlo uvjerljivo vode posjetitelje u prošlost. Na taj način povratak u vrijeme od prije 200 godibna je mnogo, zanimljiviji i životniji od uobičajenog muzejskog i izložbenog razledanja eksponata.

Michael Redmond, glumac, ističe:

"Pozivamo posjetetitelje da se uključe u razgovor nudeći im, primjera radi, da razgovarmo o ropstvu. I tako obično probijamo led."

Krajem 1816. godine Dennis Pennington sastao se sa Jonathanom Jenningsom, nešto kasnije prvim guvernerom Indiane, i delegatom Robertom Hanna-om. U to doba u Indiani, faktički, nije bilo dozvoljeno ropstvo, ali realnost je bila drugačija.... U mnogim zabačenim dijelovima naseljenici tih prostora imali si i držali robove. Dijalog delegata Penningtona i budućeg guvernera Jenningsa o toj praksi, protivnoj tadašnjim propisima, takođe jedan je od primjera jedno od evociranja prošlosti Indiane.

Dodirima na inter-aktivne displeje posjetitelji se vraćaju u 21. vijek i ovovremenim krupnim pitanjima - ekonomiji, nezaposlenosti, obrazovanju, osobnim slobodama, bankarskom sistemu - sa kojima se moraju nositi i Indiana i Sjedinjene Države, a vraćanje u prošlost muzejsko-izložbenom postavkom je korisna lekcija za sadašnjost uvjeren je Daniel Shockley, direktor muzejskog teatra:

"Moramo raditi zajedno, kao što su radili i naši predstavnici prije 200 godina. Nisu znali jedni druge, ali kada su se sastajali, razgovarali i dogovarali imali su zajednički cilj."

Muzejsko-izložbena postavka u Centru i muzeju za povijest Indijane u Indianapolisu biće otvorena do kraja godine. Indiana je, prije 200 godina, 11. decembra 1816. godine primljena u tadašnju Uniju američkih država kao 19. članica.

SAD: Pouke prošlosti vrijedne i sada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG