Linkovi

SAD: Pouke prošlosti vrijedne i sada


Pano sa natpisom "usluga za svakoga" decenijama je simbol za sve ljude otvorenih vrata američke savezne države Indiana.
Pano sa natpisom "usluga za svakoga" decenijama je simbol za sve ljude otvorenih vrata američke savezne države Indiana.

Danas je teško zamisliti što je Indiana bila prije 200 godina. U to doba moguće je „zaviriti“ interesantnom multimedijalnom izložbenom postavkom.

Indiana je, sa oko 6 i po miliona stanovnika, ekonomski, kulturno i na mnoge druge načine dinamična država američkog srednjeg zapada. I njenim žiteljima i posjetiteljima iz drugih dijelova Sjedinjenih Država, a i iz svijeta, teško je zamisliti što je Indiana bila prije, recimo, 200 godina. U to doba posjetitelje Centra i muzeja za povijest Indijane u Indianapolisu vodi multimedijalna izložbena postavka. Vraćanje kazaljki sata unazad na ulazu Centra je simboličan uvod u muzejsko-izložbenu postavku koja počinje trodimenzionalnom fotografijom ustava Indiane usvojenog 1816. godine, projiciranom na zavjesi koja kao da teče.

Angela Giacomelli, kustosica, kratko kaže:

"To bi trebalo da bude intrigirajući, ekscentrični početak povratka u vrijeme kada su se 43 delegata, izabrani predstavnici Indiane, sastali da bi napisali prvu ustav."

Dobrodošlicom i pitanjem šta ih dovodi na izložbu glumac Michael Redmond pozdravlja posjetioce. On oživljava lik Dennisa Penningtona, jednog od delega. U okviru izložbe angažirano je tridesetak glumaca koji vrlo uvjerljivo vode posjetitelje u prošlost. Na taj način povratak u vrijeme od prije 200 godibna je mnogo, zanimljiviji i životniji od uobičajenog muzejskog i izložbenog razledanja eksponata.

Michael Redmond, glumac, ističe:

"Pozivamo posjetetitelje da se uključe u razgovor nudeći im, primjera radi, da razgovarmo o ropstvu. I tako obično probijamo led."

Krajem 1816. godine Dennis Pennington sastao se sa Jonathanom Jenningsom, nešto kasnije prvim guvernerom Indiane, i delegatom Robertom Hanna-om. U to doba u Indiani, faktički, nije bilo dozvoljeno ropstvo, ali realnost je bila drugačija.... U mnogim zabačenim dijelovima naseljenici tih prostora imali si i držali robove. Dijalog delegata Penningtona i budućeg guvernera Jenningsa o toj praksi, protivnoj tadašnjim propisima, takođe jedan je od primjera jedno od evociranja prošlosti Indiane.

Dodirima na inter-aktivne displeje posjetitelji se vraćaju u 21. vijek i ovovremenim krupnim pitanjima - ekonomiji, nezaposlenosti, obrazovanju, osobnim slobodama, bankarskom sistemu - sa kojima se moraju nositi i Indiana i Sjedinjene Države, a vraćanje u prošlost muzejsko-izložbenom postavkom je korisna lekcija za sadašnjost uvjeren je Daniel Shockley, direktor muzejskog teatra:

"Moramo raditi zajedno, kao što su radili i naši predstavnici prije 200 godina. Nisu znali jedni druge, ali kada su se sastajali, razgovarali i dogovarali imali su zajednički cilj."

Muzejsko-izložbena postavka u Centru i muzeju za povijest Indijane u Indianapolisu biće otvorena do kraja godine. Indiana je, prije 200 godina, 11. decembra 1816. godine primljena u tadašnju Uniju američkih država kao 19. članica.

SAD: Pouke prošlosti vrijedne i sada
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG