Linkovi

Jaz u prihodima između najbogatijih Amerikanaca i svih drugih raste


Istraživanje koje je proveo kongresni ured za budžet je pronašlo da su se prihodi 1% najbogatijih povećali za 275% u posljednjih 30 godina, u poređenju sa manje od 40% za većinu američke srednje klase.

Nedavna vladina istraživanja u Sjedinjenim državama pokazuju da jaz u prihodima između najbogatijih Amerikanaca i svih drugih raste. Istraživanje koje je proveo kongresni ured za budžet je pronašlo da su se prihodi 1% najbogatijih povećali za 275% u posljednjih 30 godina, u poređenju sa manje od 40% za većinu američke srednje klase. Predsjednik Barack Obama se namjerava fokusirati upravo na sve veći jaz u prihodima kada se u utorak bude obratio naciji.

Od bogatih kuća u Kaliforniji do urušenih urbanih dijelova Detroita, jaz u prihodima raste. Radnici koji zarađuju minimalnu nadnicu su nedavno izašli na ulice Atlante kako bi zahtijevali povećanje plata. A to je nešto što traže i uposleni u restoranima brze hrane u Washingtonu, među kojima je i Erica Gayles.

To je borba. Umorna sam od borbe. Želim samo imati ugodan život, kaže ona.

Njihova borba je privukla pažnju demokrata u Washingtonu, kao što je senator iz Iowe Tom Harkin.

To je osobito teška situacija za ljude koji nemaju ništa, koji su na samom dnu društvene ljestvice. I to ne ide u korist jake države, kaže senator Harkin.

Predsjednik Obama će to pitanje naglasiti tokom svog obraćanja naciji.

Obnavljanje američkog sna o mogućnostima za svakoga ko želi raditi bi trebalo biti nešto što ujedinjuje, a ne što dijeli zemlju. Tome bi trebali težiti—da svako ima mogućnosti ako želi vrijedno raditi i preuzeti odgovornosti, rekao je predsjednik Obama.

To će također biti tema izborne godine za demokrate, kaže analitičar John Fortier.

Biće to veća filozofska tema ne samo o poboljšanju ekonomije, već o poboljšanju ekonomske situacije za svakoga. A poboljšanje ekonomske situacije samo za bogate nije tema na koju se predsjednik želi fokusirati, kaže John Fortier.

Opozicioni republikanci imaju drugačiji fokus, kaže predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner.

Kada sagledate situaciju, Amerikanci imaju pravo i dalje pitati gdje su poslovi? Predsjednik je na položaju već preko pet godina i vrijeme je da prizna da njegova politika nema efekta, rekao je Boehner.

Republikanski senator Marco Rubio sa Floride, mogući kandidat za predsjedničku nominaciju 2016, kaže da bi pojedinačne savezne države trebale preuzeti liderstvo kada je u pitanju smanjenje jaza u prihodima.

Washington je isuviše birokratski i isuviše se protivi promjenama. Jedan pristup za sve jednostavno nije učinkovit za rješenje tako složenog i različitog problema, rekao je Marco Rubio.

Stručnjak Thomas Mann kaže da će, s obzirom da se republikanci protive, predsjednik Obama morati naći put da zaobiđe kongres.

On će se morati osloniti mnogo više na ovlasti koje ima kao predsjednik, koristeći se izvršnim regulatornim pristupom i administrativnim incijativama, kao i drugim vrstama javno privatne suradnje koja ne zahtijeva donošenje zakona, smatra Thomas Mann.

Predsjednik Obama će posjetiti Vatikan krajem marta kako bi se sastao sa Papom Franjom, i Bijela kuća saopćava da će među temama razgovora biti borba protiv siromaštva i nejednakost u prihodima.
XS
SM
MD
LG