Linkovi

SAD: Jaz imeđu 1 i 99 odsto


SAD: Jaz imeđu 1 i 99 odsto
SAD: Jaz imeđu 1 i 99 odsto

Prosvjednici u Los Angelesu, osim prosvjeda malo šta drugo mogu. Kažu da neće odustajati i prosvjedovaće dok ne osjete da se nešto ipak, u njihovu korist, mijenja.

Protesti u okviru pokreta "Okupirajmo Wall Street," ili njime inspirirani, traju i dalje u mnogim američkim gradovima. U Los Angelesu ti prosvjedi imaju vrlo izražen motiv – revolt su protiv rastućeg jaza između malobrojnih bogatih i mnogobrojnih siromašnih.

Prosvjedi, i sukobi sa policijom, prošlog tjedna bili su najžešći u Oaklandu. Oko 3 hiljade prosvjednika u gradskoj luci, jednoj od najvećih na zapadnoj obali, prisililo je lokalne vlasti na zatvaranje luke.

U međuvremenu, strasti su se stišale i sada prosvjednici kampuju ispred gradske vijećnice Los Angelesa. Ono što najčešće ističu je da bogati Amerikanci, a njih je samo 1 odsto, profitiraju i u sadašnjim ekonomskim okolnostima, dok 99 odsto ostalih trpe.

Jerry Manpearl, inače odvjetnik, kratko kaže:

„Ako uništimo srednju klasu... radnike... uništićemo zemlju.“

Jan Goodman, njegova supruga, takođe odvjetnica, smatra da bogati ne ulažu dovoljno u ekonomiju i, još kraće, ističe:

„Kupuju skupe čamce, jahte, kućerine... Ne ulažu.“

SAD: Jaz imeđu 1 i 99 odsto
SAD: Jaz imeđu 1 i 99 odsto

Čelnici vjerskih zajednica ističu da ni velike banke nisu izuzetak. Na protestnom okupljanju ispred regionalnog sjedišta Bank of America-e, istakli su da banke bez odlaganja plijene kuće i stanove dužnika koji nisu bili u stanju uredno otplaćivati kredite, a malo ili nikako ne ulažu u razvoj siromašnih kvartova Los Angelesa.

Imam Shakeel Syed o produbljivanju jaza imeđu bogatih i siromašnih kaže:

„Ako zađete u određene kvartove Los Angelesa vidjećete kuće pod hipotekom i sresti ljude koji nemaju ni za osnovne potrebe. S druge strane, ulice su prepune ferarija, lambordžinija i drugih preskupih automobila.“

Prosvjednici traže od zvaničnika Los Angelesa da povuku gradski novac iz velikih banaka. Neke vjerske zajednice su to već učinile, neke će iz Bank of America povući novac narednih dana.

Bank of America je već učinila korak nazad, ustuknuvši od najavljenog naplaćivanja usluge podizanja novca sa njenih bankomata. Takođe najavljuje da će pomoći kućevlasnicima olakšavanjem uslova otplate stambenih kredita, te da će povećati obim pozajmica malim privatnim poslodavcima i ulaganja u siromašne kvartove.

Katolički svećenik George Wanser je pesimista. Na području koje pokriva njegova crkva svakodnevno se susreće sa siromaštvom nedaleko od milionerske raskoši:

„Na mom području, česte su porodice u kojima 5, 6 odraslih radi da plate mjesečnu kreditnu ratu za stan ili kuću. To su dobri ljudi, radnici koji rade naporno, odgovorni su, ali to što ih je snašlo je sramotno.“

Prosvjednici, osim prosvjeda malo šta drugo mogu. Kažu da neće odustajati i prosvjedovaće dok ne osjete da se nešto ipak, u njihovu korist, mijenja.

XS
SM
MD
LG