Linkovi

BiH: Ne prođe ni mjesec bez incidenta motivisanog mržnjom


U Općini Kiseljak prijavljen najnoviji primjer incidenta iz mržnje

Incidenti povezani sa mržnjom bilježe se svakog mjeseca, a posljednji je prijavljen proteklog vikenda u Općini Kiseljak. Kroz Monitor mržnje, OSCE (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) je evidentirao 67 takvih incidenata u prvoj polovini ove godine.

Obično su to, navodi OSCE, verbalni i fizički napadi, uvredljivi grafiti, telefonske i internet poruke, kao i isticanje simbola uvredljivog sadržaja, zasnovani na etničkoj ili vjerskoj pripadnosti.

Proteklog vikenda, napad iz mržnje prijavljen je policiji u Kiseljaku. Žena je došla u policiju i ispričala da je nju i kćerku napao muškarac. U policiji je navela da nije bilo posebnog razloga, osim što ona i kćerka nose hidžab.

Policajci su izašli na teren i uhapsili jednog muškarca kojeg smatraju odgovornim za napad i fizičke povrede.

„Prilikom alkotestiranja kod istog je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi u visini od 2,49 promila”, saopćila je policija.

Policija i dalje istražuje ovaj slučaj. Nakon što se prikupe dokazi, Tužilaštvo Srednjebosankog kantona će donijeti odluku o podizanju optužnice za krivično djelo počinjeno iz mržnje.

Nakon ovog incidenta uslijedile su reakcije. Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, poručio je da će zatražiti od Komisije za ljudska prava i slobode pri Parlamentu sprovođenje posebne istrage o svim napadima etničke ili vjerske netrpeljivosti u prethodne dvije godine.

U ovoj godini, najviše incidenata iz mržnje, 17 od ukupno 67, zabilježeno je u februaru dok je sedam sudskih postupaka koji su u toku, podatak je OSCE-a.

Praksa iz ranijih godina je pokazala da kazne nisu čest slučaj, a i kada do njih dođe, blage su, navodi se izvještaju OSCE-a za 2015. godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG