Linkovi

SAD: Inauguracija u drugačijem nacionalnom raspoloženju


US Presidential Inauguration 美国总统就职

Gospodin Obama je ponovo pobijedio na novembarskim izborima, ali prethodne četiri godine političkih borbi u Kongresu imalo je svoju cijenu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama imaće javnu inauguraciju, čime će početi drugi predsjednički mandat, u ponedeljak, 21. januara. Tom činu prisustvovaće, kako se procjenjuje, između 600 i 800 hiljada Amerikanaca, gostiju, viskokih američkih i stranih zvaničnika.

Pred drugu Obaminu inauguraciju nacionalno raspoloženje je značajno drugačije u odnosu na prije četiri godine. Tada se oduševljene osjećalo na svakom koraku. U Washingtonu se okupilo blizu dva miliona Amerikanaca da budu svjedoci inauguracije prvog američkog predsjednika crnca.

„Danas smo se okupili jer smo odabrali nadu umjesto straha, jedinstvo umjesto razlika i neslaganja“ - rekao je 20. januara 2009. godine gospodin Obama.

Sada je manje oduševljenja. Amerikanci žele više političkog kompromisa u Washingtonu:

„Mislim da nam treba više jedinstva“ - kaže jedan Njujorčanin, a Amerikanka iz Houstona ističe:

„Očekujem da stranke budu složnije i donose potrebne odluke umjesto da raspravljaju koja je bolja.“

U Los Angelesu takođe suzdržanost.

„Od Obame se očekuje da riješi sve naše teškoće. A on je samo jedan čovjek, mada sposoban da učini jako mnogo“ – kaže jedna od stanovnica tog grada.

Gospodin Obama je ponovo pobijedio na novembarskim izborima, ali prethodne četiri godine političkih borbi u Kongresu imalo je svoju cijenu, kaže historičar Richard Norton Smith i dodaje:

„Oduševljenje i podrška koji donose izborne pobjede nisu dovoljni, kako to pokazuje iskustvo, da za četiri godine budu ostvarene fundamentalne promjene. Predsjednici moraju pristajati na mnoge kompromise i tokom jednog, i tokom dva mandata.“

Drugi predsjednički mandat gospodina Obame proteći će naoko još brže kaže analitičar John Fortije i ističe:

„Može izgledati da je čin inauguracije snažan momentum, ali taj trenutak brzo pada u sjenu svakodnevnih realnosti. Već za dvije godine su izbori za Kongres, koji većinom donose pobjedu druge stranke.“

Predsjedničke inauguracije u Sjedinjenim Državama simboliziraju demokratsku tranziciju predsjedničkih ovlasti i dužnosti, ili kontinuitet kada je u pitanju ponovni izbor.

Inauguralni govori su svakom predsjedniku prilika da naciji uputi ključne poruke i time ostavi osoben trag u američkoj povijeti, kaže analitičar Scott Faulkner i dodaje:

„Obama želi ostaviti nešto iza sebe. Ponovo je izabran, inauguralni govor je govor za povijest. Govor o stanju nacije početkom februara biće Obamin mnogo detaljniji i konkretniji govor o onom što želi ostvariti u drugom mandatu.“

Pripreme za inauguraciju, inauguralnu paradu i sve ostalo što prati javno i zvanično preuzimanje predsjedničkih ovlasti i dužnosti užurbano se privode kraju. Do ponedeljka su ostala još samo dva puna dana.
SAD: Inauguracija u drugačijem nacionalnom raspoloženju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
XS
SM
MD
LG