Linkovi

Predsjednička inauguracija: Vrhunac političkog procesa koji je započeo prije više od godinu i po dana


U podne, 20 januara, novi američki predsjednik stupa na dužnost, ili trenutni i ponovo izabrani predsjednik počinje drugi četverogodišnji mandat

Predsjednik Barack Obama će krajem sedmice biti inauguriran za drugi mandat. Naime njegovo zvanično polaganje zakletve je u nedjelju 20 januara, što je datum koji je određen u okviru federalnog zakona. Ali ceremonija će za javnost biti ponovljena u ponedjeljak, 21 januara. Predsjednička inauguracija je vrhunac političkog procesa koji je započeo prije više od godinu i po dana. Te ceremonije su ukorjenjene u tradiciju i simboliku, a cilj im je pokazati kontinuitet i snagu američkog političkog sistema.

U podne, 20 januara, nakon novembarskih predsjedničkih izbora prethodne godine, novi američki predsjednik stupa na dužnost, ili trenutni i ponovo izabrani predsjednik počinje drugi četverogodišnji mandat. Dan inauguracije je dio tradicije koja je počela 1789, kada su Sjedinjene države izabrale svog prvog predsjedika, Georgea Washingtona. Ceremonija izražava snagu i utemeljenost američkog predsjedničkog sistema. Kako naglašava Mark Rom sa univerziteta Georgetown, to je snažan simboličan trenutak za američki narod.

To je vrijeme kada jedan demokratski izabrani predsjednik napušta dužnost, a drugi je preuzima. I ta tranzicija je mirna i ceremonijalna, kaže on.

Ako novi predsjednik preuzima dužnost, on se sa svojim prethodnikom sastaje u Bijeloj kući ujutro na dan inauguracije. Oni zajedno odlaze na Capitol na ceremoniju polaganje zakletve novog predsjednika. Tamo ih čekaju članovi kongresa, sudije vrhovnog suda, zvaničnici odlazeće administracije, kao i mnogi koji će biti dio nove administracije. To sve predstavlja podršku za administraciju novog predsjednika, i odražava kontinuitet predsjedničke pozicije. Novi predsjednik daje zakletvu u podne, koju predvodi predsjedavajući vrhovnog suda. Njegova prisutnost također nosi simboliku, kaže profesor na univerzitetu Johns Hopkins Ben Ginsberg.

Činjenica da ta nova osoba izražava moć je konsistentna sa američkim ustavom, američkim zakonima, kao i ocima naše nacije, kaže gospodin Ginsberg.

Kao američkog šefa države, novog predsjednika čeka pozdrav od 21 svečanog pucnja. I on održava svoj prvi zvanični govor.

Oči svijeta su na njemu, i oči ove zemlje su uprte u njega da vide kako će definirati viziju svog predsjednikovanja, kaže Mark Rom.

Nakon polaganja zakletve, predsjednik odlazi u Bijelu kuću, odakle gleda veliku inauguralnu paradu. Grupe iz cijelog svijeta dolaze u Washington kako bi u tome sudjelovale, simbolički dajući svoje odobravanje novog predsjedika. I kada padne noć, slavlje se nastavlja. Predsjednik prisustvuje balovima koji se tu noć organiziraju. Biti predsjednik Sjedinjenih država se često naziva najtežim poslom na svijetu. Na dan inauguracije počinju novi izazovi, ali uz puno obećanja i nade.
Dan Inauguracije
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG