Linkovi

SAD: Inauguracije nekad i sad


Washington 21. januara 2013.
Washington 21. januara 2013.

Svi detalji današnje inauguracije Baracka Obame, zahvaljujući suvremenoj video-elektronici obišli su svijet. Na ono što se dešavalo prije 100, 200 godina mogu podsjetiti samo historičari.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je inauguriran po drugi put. Svi detalji te inauguracije, zahvaljujući suvremenoj video-elektronici obišli su svijet. Nekoliko dana ranije historičari Ed Ayers, Peter Onuf i Brian Balogh su, u prisustvo mnogih posjetilaca Muzeja američke nacionalne histotije, evocirali neke od interesantnih detalja vezanih za inauguracije američkih predsjednika iz vremena kada fotografija, magnetofonskih i video-snimaka nije bilo.

Jedan od tih detalja bile su i riječi prvog američkog predsjednika george Washingtona izgovorene prilikom njegove prve inauguracije 1787. godine:

„Nisam želio biti predsjednik, ali sam to prihvatio kao dužnost prema mom narodu“ - rekao je tada George Washington, inače predsjednik u dva mandata.

Theodore Rooevelt, takođe dva puta biran za predsjednika, za svoju prvu inauguraciju 1901. godine je rekao:

„Bilo je sjajno... Na paradi 35 hiljada Amerikanaca je slavilo, ručak sa 200 bliskih prijatelja, inauguralni govor od svega 6 minuta...“

Historičari Ayers, Onuf i Balogh, podsjetili i na inauguraciju predsjednika Andrew Jacksona 1829. godine kada je na hiljade pripitih Amerikanaca prodrlo u Bijelu kuću i slavilo njegov izbor:

„Jackson je bio toliko užasnut da je naprosto pobjegao iz Bijele kuće.“

Interesantan je detalj vezan za predsjednika Rutheforda B. Hayesa. On je bio potajno inauguriran dan ranije da njegov protukandidat Samuel Tilden ne bio mogao osporiti tijesnu Hayesovu pobjedu.

Na pitanje iz auditorija da li inauguracije znače politički podsticaj predsjednikovoj stranci historičar Brian Balogh je odgovorio:


„Ne, inauguracije i inauguralni govori su govori ohrabrenja Amerikancima.“

„Jedino čega se trebamo plašiti je strah u nama samima...." - istakao je u svom inauguralnom govoru 1933. godine Franklin Delano Roosevelt. Njegov govor ilustrativan primjer govora ohrabrenja. Roosevelt je govorio u vrijeme Velike ekonomske depresije kada je svaki četvrti Amerikanc u to doba bio bez posla.

Za američko danas historičar Peter Onuf se upitao:

„Šta je sada krizno... šta vidim kao budućnost?“

Njegov kolega Brian Balogh je odgovorio:

„Sa Barackom, ja sam siguran, čućemo mnoge kako kažu da ćemo biti jači od svih nevolja koje nas mogu zadesiti.“

Gospodin Obama je održao inauguralni govor. I njegov govor bio je govor ohrabrenja. Taj govor i današnja inauguracija već su dio povijesti o čijim će najinteresnatnijim detaljima govoriti neki budući historičari.
XS
SM
MD
LG