Linkovi

I inauguralni balovi pokazuju podjeljenost američke javnosti


Svečanosti vezane za predsjendičku inauguraciju su započele sinoć, iako nisu svi događaji koji prethode inauguraciji slavili Trumpovu administraciju.

Bal Mira, Glasovi Nade I Otpora u Nacionalnom muzeju afro američke istorije I kulture u Washingtonu je privukao liberalnu grupu koja žali zbog prelaska na Trumpovu administraciju. Na hiljade ljude je tu izrazilo svoju političku zabrinutost u pogledu nove adminsitracije. Aktivista, umjetnik I poduzetnik Andy Shallal je organizirao događaj.

Željeli smo osigurati da imamo mjesto na kojem se mogu sastati aktivisti, umjetnici, miroljupci, I proslaviti neke od najvećih postignuća koja su se dogodila u posljednjih nekoliko godina, pa čak I nekoliko decenija, kao što su pitanja o klimatskim promjenama, zdravstvenoj njegi, pravosudnoj reformi, poslovima, kaže Shallal.

Slavne ličnosti, umjetnici I pjesnici dijele njegovo mišljenje. Jedan od njih je glumac Danny Glover.

Sada vidimo da možemo izgraditi mreže I međusobnu povezanost. Mislim da su suprotnosti postale mnogo oštrije I na nama je da odlučimo gdje možemo surađivati, kako možemo ujediniti one koji žele biti ujedinjeni I koji se žele zalagati za pravdu I za ono što je pravedno nasuprot onom što je nepravedno, kaže Danny Glover.

Pjesnikinja Sonia Sanchez je poslala poruku ženama.

Ovoj naciji mogu reći da se moramo organizirati, da ono što sada vidimo je fašizam koji nam se polako prikrada u ovoj zemlji, Americi, kaže Sonia.

Nedaleko na jednom drugom balu nazvanom The Deplorables Ball konzervativci su slavili ishod izbora. Jedna od njih je Colleen Bowman.

Kako god hoćete da me zovete, ja sam ponosna na to, kaže ona.

Naziv bijednici je ismijavanje izjave Hillary Clinton tokom kampanje koja je Trumpove pristalice nazvala grupom bijednika.

Hillary je naša kuma. Kada svrstate sve u grupu bijednika kao što to možete vidjeti ovdje, vidite da se to zapravo odnosi na Amerikance koji vrijedno rade, one koji vole svoju zemlju, koji žele biti dio njene izgradnje, kaže Elevio Medina, organizator bala.

Usprkos uveliko različitim stajalištima, obje strane se nadaju jedinstvu I pomirenju. Ali kako naglašava Andy Shllal, njihova razilaženja se čine dubokim.

Ako ste u ovim trenucima osoba sa privilegijom, ne vidite veliki utjecaj kada je u pitanju Trumpova pobjeda, ali ako ste musliman, tamne boje kože, imigrant, žena, onda će njegove Twitter poruke imati efekta na vas. Morate ih tako I shvatiti, jer kada on kaže da će napraviti registar muslimana, kao musliman, zabrinut sam, kaže Shallal.

I nakon inauguracije Donalda J Trumpa emocije na obje strane su I dalje jake.

XS
SM
MD
LG