Linkovi

Michelle Obama oduševila inauguracijskom haljinom


Na Dan inauguracije svi su pogledi, naravno, uprti na predsjednika, ali kad padne večer, svu pažnju plijeni prva dama. O haljini koju je nosila Michelle Obama i modi njezinih prethodnica u prilogu Suzanne Presto...

Michelle Obama oduševila je na sinoćnjim inauguracijskim balovima u raskošnoj crvenoj kreaciji od drapiranog šifona Jasona Wua, mladog dizajnera rođenog na Tajvanu, čiju je bijelu haljinu prva dama odjenula i za prvu inauguraciju, 2009. godine. Ta se nalazi u Smithsonian Muzeju američke povijesti, u Washingtonu, gdje Lisa Kathleen Graddy radio kao kustos:

“Javnost je uvijek sa zanimanjem pratila što nosi prva dama. Ona je javna ličnost, pripada svima nama, predstavlja sve nas pa je i važno kako ona sebe predstavlja.”

Srebrna haljina koju je Laura Bush nosila za drugu inauguraciju Georgea W. Busha. Čipkasta haljina koju je odjenula Hillary Clinton, 1993. godine. Holivudski glamur haljine na jedno rame koju je nosila Nancy Reagan, 1981., tako različite od haljine od šifona koju je, za inauguraciju 1977., a i nekoliko godina ranije, nosila Rosalynn Carter. Modni favorit Jackie Kennedy, 1961. godine.

Javno zanimanje za odjeću prve dame, a i njihove dizajnere, datira s kraja 18. stoljeća, kaže kustosica Lisa Kathleen Graddy:

“Još od vremena Marthe Washington, prve prve dame, ljude je zanimalo što nosi prva dama i o tome se izvještavalo u novinama.”

Inauguracijski balovi simbol su slavlja koja zaokupljaju glavni grad svake četiri godine.

“Inauguracija je spoj dviju stvari – svečane i ozbiljne građanske ceremonije i velike zabave.”

Ove godine, zabavni je dio bio skromniji – samo dva službena bala, za razliku od prve inauguracije predsjednika Obame, kada je održano bilo 10 balova.

Takva su slavlja motivirana potrebom da se na neki način prizna i nagradi rad onih koji su doprinjeli kampanji, a ne da se veliča ego predsjednika, kaže povjesničar Richard Norton Smith:

“A onda, naravno, jadni predsjednik mora činiti nešto što gotovo nikada ne čini – plesati u javnosti.”

Srećom po predsjednika Obamu, veći dio pozornosti je na njegovoj supruzi.
XS
SM
MD
LG