Linkovi

U BiH se oko osam hiljada osoba još uvijek vode kao nestale


Blizu osam hiljada osoba u BiH se vodi kao nestale
Blizu osam hiljada osoba u BiH se vodi kao nestale

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH) prije četiri godine počeo je sa identifikacijom nekoliko hiljada posmrtnih ostataka osoba koje stradale u posljednjem ratu. Do sada je ovim procesom identifikovano 115 osoba, a reasocijacijom kostiju, utvrđeni su ostaci 948 osoba koje su ranije identifikovane.

Da bi se ovaj proces u potpunosti priveo kraju, potrebno je identificirati tijela oko 2.000 NN osoba čiji se posmrtni ostaci nalaze u 12 mrtvačnica na području BiH.

Od ovog broja, blizu 1.700 pronađenih posmrtnih ostataka, vezano je za oružani sukob u BiH, podaci su Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Šef programa ICMP-a za Zapadni Balkan, Matthew Holliday, kaže se DNK profili ovih posmrtnih ostataka ne podudaraju sa osam hiljada referentnih uzoraka koje imaju na raspolaganju.

Matthew Holliday: U naredne dvije godine trebali bi identificirati preostale posmrtne ostatke
Matthew Holliday: U naredne dvije godine trebali bi identificirati preostale posmrtne ostatke

Navedeni rezultati upućuju na mogući problem pogrešnih identifikacija u periodu prije uvođenja analize DNK u proces identifikacije“, navodi Holliday.

Prema njegovim riječima, ovaj problem moguće je riješiti prikupljanjem uzoraka od porodica koje su ranije identificirale članove svojih porodica putem klasičnih identifikacijskih metoda, odnosno vizuelnim prepoznavanjem.

Pregledani slučajevi iziskuju daljenje radnje, uključujući identifikaciju, ukope, reasocijacije, reeshumacije i dodatna testiranja“, dodaje on.

U BiH se oko osam hiljada osoba još uvijek vodi kao nestale.

Oko 30 hiljada prikupljenih DNK uzoraka članova porodica nestalih osoba, ne podudara se sa DNK uzorcima tijela i posmrtnih ostataka NN lica koje se još uvijek nalaze mrtvačnicama sirom BiH, ističu iz Instituta.

Naše aktivnosti u naredne dvije godine moraju rezultirati identifikacijom NN lica koja se nalaze u mrtvačnicama, ali i mogućim smjernicama u onim slučajevima gdje je došlo pogrešnih identifikacija. U svakom slučaju, moram reći da sve porodice koje su dale referentne krvne uzorke neće ostati sa praznim grobnicama“, poručuje Holliday.

U Hagu je ove godine sa radom počela nova laboratorija ICMP-a, koja će koristiti najnoviju tehnologiju prilikom procesa identifikacije, navode iz ICMP-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG