Linkovi

'In Person and on Stage' - novi album Johna Prinea


'In Person and on Stage' - novi album Johna Prinea
'In Person and on Stage' - novi album Johna Prinea

John Prine je 2005. izdao vrlo uspješan album Fair and Square za koji je dobio nagradu Grammy, za najbolji suvremeni folk album, kao i nagradu za umjetnika godine, na Americana Music Awards

Prošlo je pet godina od posljednjeg albuma originalnih skladbi pjevača i tekstopisca Johna Prinea, i tri godine od posljednjeg albuma njegovih interpretacija poznatih skladbi. Premda ga neko vrijeme nije bilo u studiju, ovaj je poznati pjevač to vrijeme proveo na pozornici. Kathrine Cole donosi prilog o njegovom novom albumu live nastupa, pod naslovom “In person and on stage”.

Johna Prinea već se dugo opisuje kao “tekstopisca tekstopisaca”, što je jedan od načina da se kaže da je jedan od najboljih. No, nisu samo tekstopisci njegovi obožavatelji. Nedavno je održana svečanost u njegovu čast u Američkoj kongresnoj knjižnici, na kojoj je govorio američki pjesnik laureat, Ted Kooser. To ga i službeno čini važnim dijelom američkog kulturnog naslijeđa.

Mnogi su poznati kantautori snimili njegove pjesme, među njima i Johnny Cash, Bonnie Raitt, John Denver i Kris Kristofferson. John se vraća sa novim interpretacijama nekih starih popularnih skladbi. Album “In person and on stage”, odličan je mix novijih pjesama i klasika kao što su, “Angel from Montgomery”, koji se pojavio na njegovom debitantskom albumu 1971. godine. To je jedna od njegovih najpoznatijih pjesama, a snimili su je mnogi drugi umjetnici, kao što su Bonnie Raitt, Dave Matthews, Ben Harper i John Denver. Na novom albumu u izvedbi ove skladbe, Johnu se pridružila Emmylou Harris.

“In person and on stage” prvi je njegov album od 2007. kada je izdao album “Standard songs for average people”, na kojem je surađivao sa Macom Wisemanom. 2005, Prine je izdao vrlo uspješan album “Fair and Square”, za koji je dobio nagradu Grammy, za najbolji suvremeni folk album, kao i nagradu za umjetnika godine, na Americana Music Awards. Na tom albumu je originalna verzija skladbe “The glory of true love”, koja se našla i na novom live albumu.

Na ovom se albumu mogu naći i Johnove priče o pojednim pjesmama, gdje se on pokazao i kao odličan pripovjedač. Na albumu je i prva live verzija jedne od njegovih najpopularnijih pjesama, “Paradise”. Skladba je to koja govori o kompaniji za iskapanje ugljena u saveznoj državi Kentucky, koja je potpuno uništila prirodni okoliš te države. U live izvedbi ove skladbe na albumu su se Johnu pridružili Kieran Kane, Kevin Welch i Fats Kaplin.

XS
SM
MD
LG