Linkovi

Šimonović: 'Od mog imenovanja korist će imati i Hrvatska'


Šimonović: 'Od mog imenovanja korist će imati i Hrvatska'
Šimonović: 'Od mog imenovanja korist će imati i Hrvatska'

Navi Pillay: "Izborno povjerenstvo je biralo najboljeg među 137 kandidata, a gospodin Šimonović je zaista bio odličan."

Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović je prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, na svečanosti u New Yorku.

Za Ujedinjene narode bila je to razmjerno kratka ceremonija, ali za Hrvatsku trenutak za pamćenje. Ivan Šimonović prisegnuo je ispred glavnog tajnika UN-a Ban Ki moona. Bivši hrvatski ministar pravosuđa ima veliko iskustvo u području međunarodnog razvoja i ljudskih prava, a dobro poznaje dinamiku svjetske organizacije gdje je bio na čelu hrvatske misije od 1997. do 2002.godine.

Ivan Šimonović: "Mislim da je za svaku zemlju bitno imati nekog visokopozicioniranog u sustavu UN-a, jer to donosi Hrvatskoj vidljivost. Od te vidljivosti može biti koristi ili štete. Ako ću ja svoj posao ovdje raditi loše onda će to biti sramota za Hrvatsku. Ja to ne kanim, trudit ću se da stvari radim dobro. Mislim da od toga koristi ima i Hrvatska."

Polaganju prisege u New Yorku nazočila je i Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Navi Pillay: “Ja nisam ranije srela gospodina Šimonovića, ali želim naglasiti da se za to mjesto prijavilo 137 kandidata. Izborno povjerenstvo je biralo najboljeg među njima, a gospodin Šimonović je zaista bio odličan. Svi članovi Povjerenstva su imali dobro mišljenje o njemu, nakon čega ga je na položaj odabrao glavni tajnik."

Ivan Šimonović će u iduće dvije godine voditi ured Komisije za ljudska prava u New Yorku i održavat će vezu s visokom povjerenicom za ljudska prava Navi Pillay, čije je sjedište u Ženevi.

Mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a, najviša je dužnost u sustavu svjetske organizacije ili u međunarodnim organizacijama općenito, koju je ikada obnašao jedan hrvatski državljanin.

XS
SM
MD
LG