Linkovi

SAD: Da li će ilegalni imigranti biti deportovani?


Tokom nekoliko proteklih američkih izbora, upućivani su pozivi za sveobuhvatnom imigracionom reformom kako bi se popravio sistem koji je, kako se slažu oni na obje strane političkog spektra, neefikasan. Ali neki ipak kažu da je nedavna izvršna akcija predsjednika Obame, čiji je cilj privremena zaštita ilegalnih imigranata od deportacije, možda narušila njegov dugoročni cilj, a to je postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa kongresom.

Nedavnom izvršnom akcijom predsjednika Obame se dozvoljava da oko 4 miliona stanovnika Sjedinjenih država, koji nemaju legalna dokumenta, zatraži privremeni legalni status. Ali bez odobrenja kongresa,Obama ne možda postići sveobuhvatnu imigracionu reformu. Republikanci, koji su dobili većinu u oba doma kongresa na novembarskim izborima, dali su svoj odgovor. Predsjedatelj Zastupničkog doma, John Boehner.

Umjesto da zajednički radimo da popravimo neefikasan imigracioni sistem, predsjednik kaže da akciju poduzima sam. To nije način na koji funkcionira demokracija, rekao je John Boehner.

Tony Payan, direktor meksičkog centra pri institutu Baker na univerzitetu Rice, kaže da će Obamina akcija pomoći mnogima da izađu iz sjene.

To će im pomoći da se malo bolje integriraju u pravnom smislu, u američko društvo i ekonomiju. Ali to je bilo i kontraproduktivno jer smatram da je polariziralo mnoge republikance koji su možda i bili voljni nešto uraditi po pitanju imigracije, kaže Tony Payan.

Dok neki ilegalni imigranti podržavaju taj potez, drugi imaju pomiješana osjećanja prema onome što smatraju samo privremenim rješenjem.

Treba nam rješenje koje će zaista pomoći i on bi trebao održati svoje obećanje, ali bi to trebalo biti na kongresu i svima njima zajedno.

Tony Payan kaže da postoje zabrinutosti vezane za traženje legalnog statusa u okviru te privremene mjere.

Kada jednom predaju osobne informacije vladi, i kada vlada sazna ko su, i gdje su, ukoliko sljedeći predsjednik ne bude želio produžiti taj privremeni zaštićeni status, njih će pronaći vrlo brzo i odbiće im zahtjev, objašnjava Tony Payan.

Republikanci kažu da žele osigurati granicu sa Meksikom prije nego odobre ostale mjere. Povećanje broja imigranata iz centralne Amerike na granici sa Teksasom početkom godine je samo naglasilo ovu zabrinutost. Republikanci se također protive prijedlozima demokrata za takozvanu stazu ka državljanstvu, koju smatraju nastojanjem privlačenja demokratskih glasača. Ali advokat za pitanja imigracije u Houstonu Charles Foster kaže da većina imigranata traži legalan useljenički status, a ne puno državljanstvo.

Ako pogledate posljednji veliki zakon o legalizaciji kojeg je potpisao predsjednik Reagan, u posljednjih 40 godina, jedva da je 30% imigranata zatražilo državljanstvo, kaže Charles Foster.

On dodaje da je imigraciono pitanje podijelilo republikansku stranku.

Dok poslovna zajednica uveliko podržava imigracionu reformu, postoji veoma glasno krilo republikanske stranke koje se oštro protivi svemu.

Analitičari kažu da, iako je još uvijek moguće da kongres kojeg kontroliraju republikanci i predsjednik Obama sljedeće godine postignu sporazum o barem nekim dijelovima imigracione reforme, više je vjerovatno da će puna reforma biti odgođena do nakon predsjedničkih izbora 2016.

XS
SM
MD
LG