Linkovi

Washington: Imigraciona reforma - težak politički izazov


Nacrt zakona Obamine administracije, koji je procurio u javnost, možda je narušio delikatne pregovore iza zatvorenih vrata.

Oštre riječi u Washingtonu samo otkrivaju težak politički izazov kada je u pitanju reforma američkog imigracionog sistema. Nacrt zakona kojeg su napisali zvaničnici Obamine administracije koji je procurio u javnost je možda narušio delikatne pregovore iza zatvorenih vrata između demokratskih i republikanskih zakonodavaca koji nastoje donijeti sveobuhvatan dvostranački zakon.

Šta će se desiti sa više od 11 miliona ilegalnih imigranata koji žive u Sjedinjenim državama? Prijedlog administracije koji je procurio u američku štampu otkriva da bi se za njih uspostavila staza ka stalnom legalnom boravku, što bi vodilo ka dobijanju državljanstva. Ali republikanski zakonodavci su ljuti zbog toga, kriveći predsjednika Obamu za narušavanje dvostranačkih napora. Kongresmen Paul Ryan je rekao:

Dajući prednost onima koji idu preko reda, ispred imigranata koji ovdje dolaze legalno, ne rješavajući pitanje sigurnosti granica na adekvatan način, to mi sve govori da on traži stranačku prednost, rekao je Paul Ryan.

Da li predsjednik želi rezultat? Ili želi samo još jedno oruđe kako bi istukao republikance? rekao je John McCain.

Predsjednik Obama je zapravo već unaprijed obavijestio Capitol hill.

Ukoliko kongres ne može iznijeti plan na vrijeme, ja ću poslati svoj, rekao je predsjednik Obama.

Dok su napetosti rasle, zvaničnici Bijele kuće su požurili da odgovore. Predsjednikov šef kabineta, Denis McDonough je rekao:

Nadam se da republikanci i demokrate neće biti umiješani u konstantnu razmjenu riječi tipičnu za Washington, i da će zasukati rukave i odraditi posao, rekao je Denis McDonough.

Zagovornici reforme kažu da Amerika sada ima jedinstvenu šansu da nešto učini. Demokratski senator Charles Schumer je rekao:

Po prvi put, postoji veći rizik u protivljenju imigracionoj reformi, nego njenom podržavanju, rekao je gospodin Schumer.

Ali protivnici strahuju da će ovakvi napori po pitanju imigracije samo podstaknuti dodatne ilegalne imigrante. Jim Gilchrist je osnovao građansku grupu koja patrolira granicom između Sjedinjenih država i Meksika.

Ako ćemo dati amnestiju za 15-30 miliona ljudi koji su sada ovdje ilegalno, daćemo i amnestiju za 300 miliona koji će ih slijediti u narednih nekoliko decenija, kaže Jim Gilchrist.

Pa ipak, analitičari na horizontu vide politički konsensuz u Washingtonu kada je u pitanju imigraciona reforma. Michelle Mittelstadt radi za Institut za imigracionu politiku.

Postoji suglasnost o potrebi za dodatnu pograničnu sigurnost, za obaveznu provjeru zaposlenja, o poduzimanju mjera kada su u pitanju ilegalni imigranti i ponuda za nekom vrstom legalnog statusa, kaže Michelle Mittelstadt.

Ali napetosti zbog nacrta zakona kojeg je dala Bijela kuća pokazuju da je put do promjene dalek.

Ova inicijativa bi se mogla raspasti u bilo kojem trenutku. Mislim da su kontroverza zbog curenja informacija o prijedlogu Bijele kuće i veoma jaka reakcija republikanaca samo znak o tome koliko je veliki ulog, kao i znak o činjenici da će to i dalje biti veoma kompliciran i dug proces.

Predsjednika Obama se od samog početka mandata zalaže za imigracionu reformu. Republikanci su popustili u svom stavu prema toj incijativi nakon predsjedničkih izbora prošle godine, na kojima je predsjednik Obama pobijedio zahvaljujući jakog podršci glasača Hispanika i Azijata.
XS
SM
MD
LG