Linkovi

SAD: Reforma imigracionog sistema bi uključivala i put ka državljanstvu za oko 11 miliona ilegalnih imigranata


Novi prijedlog spaja republikanske zahtjeve za jačim granicama i viznom režimu prije nego se ponudi put ka stalnom boravku, a onda i državljanstvu, za radnike koji tu žive bez dokumenata.

Grupa od osam demokratskih i republikanskih senatora je iznijela plan o opsežnoj reformi američkog imigracionog sistema, uključujući i put ka državljanstvu za oko 11 miliona ilegalnih imigranata koji žive u Sjedinjenim državama. Grupe za zaštitu građanskiih prava i imigranata pozdravljaju ovaj trenutak promjene.

Opsežna imigraciona reforma je kontroverzno pitanje koje je teško postići. Dosadašnji napori za izmjenu sistema nisu uspjevali. Ali dvostranačka grupa od osam američkih senatora se složila o principima reforme. Demokratski senator Charles Schumer je reporterima rekao da se raspoloženje promijenilo.

Po prvi put, postoji veći politički rizik u suprotstavljanju tom pitanju, nego u pružnju podrške, rekao je senator Schumer.

Na novembarskim izborima, 71% glasača Hispanika je glasalo za predsjednika Obamu, u poređenju sa 27% koji su glasali za republikanskog kandidata Mitta Romneya, koji je pozivao na samo-deportacije kada su u pitanju ilegalni imigranti. Novi prijedlog spaja republikanske zahtjeve za jačim granicama i viznom režimu prije nego se ponudi put ka stalnom boravku, a onda i državljanstvu, za radnike koji tu žive bez dokumenata. Republikanski senator Marco Rubio, Amerikanac kubanskog porijekla, insistira na jačim mjerama praćenja ulaznih viza i izlazaka iz zemlje, kako se Sjedinjene države ne bi suočile sa istim problemom za nekoliko godina.

Stoga sam zadovoljan da ti principi sadržavaju potrebu ne samo za jačanjem imigracionih zakona, već potrebu da se to odradi na način kako se više ne bi našli u ovoj situaciji, rekao je Marco Rubio.

Prijedlogom bi se dozvolilo radnicima bez dozvole boravka da zatraže legalan status bez prethodnog vraćanja u svoju zemlju. Republikanski senator John McCain je naglasio ljudski trošak za milione onih koji žive u strahu od deportacije.

Isuviše dugo smo bili zadovoljni da samo imamo one koji nam kose travu, čiste kuće, služe hranu i čuvaju našu djecu, a da im ne pružamo nikakve povlastice koje nudi naša zemlja, rekao je on.

Grupe za zaštitu građanskih prava i radnika su pozdravile ovakvu objavu. Aktivistkinja za zaštitu prava imigranata Veronica Saravia je predstavila svoju sestru, Dianu, koja to pitanje promovira u školi.

Ona je sada predana ka borbi za opsežnu imigracionu reformu, jer želi svoju obitelj držati zajedno.

Ali neki članovi kongresa su se već usprotivili novom planu. Republikanski senator Jeff Sessions je izrazio sumnju:

Upozorio bih svoje kolege da vremenski okvir nije prijedlog zakona, rekao je senator Sessions.


SAD: Opsežna reforma imigracionog sistema
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
XS
SM
MD
LG