Linkovi

SAD: Vruće pitanje-deportacija zatvorenika imigranata


SAD: Vruće pitanje-deportacija zatvorenika imigranata
SAD: Vruće pitanje-deportacija zatvorenika imigranata

Mnogi latinoamerički imigranti u New Yorku zahtijevaju od gradske vlade da ograniči informacije koje daje federalnim vlastima za imigraciju o tome ko se nalazi u lokalnim zatvorima. Oni kažu da te informacije često vode do deportacije članova njihovih obitelji.

Mnogi latinoamerički imigranti u New Yorku zahtijevaju od gradske vlade da ograniči informacije koje daje federalnim vlastima za imigraciju o tome ko se nalazi u lokalnim zatvorima. Oni kažu da te informacije često vode do deportacije članova njihovih obitelji. Na stotine njih je ove sedmice izašlo na ulice u znak podrške takvom zahtjevu.

Oko hiljadu latinoameričkih radnika i njihovih obitelji su sudjelovali u maršu preko Brooklinskog mosta na Manhattnu, zahtijevajući od lokalnih zvaničnika da prestanu Agenciji za imigraciona i carinska pitanja davati informacije o tome ko se nalazi u zatvoru. Jedna od prosvjednica kaže da se iz Sjedinjenih država svaki dan deportuje više od hiljadu osoba.

U New Yorku ima na hiljade ljudi koje policija pravedno ili nepravedno hapsi. Oni se odvode na otok Rikers, najveći gradski zatvor, i odatle se deportuju, čak i ako se proglasi da nisu krivi, kaže jedna od prosvjednica.

Zabrinutost prosvjednika za njihove prijatelje i rodbinu se poklapa sa rijekom ilegalnih imigranata koji stižu u Sjedinjene države. Kao rezultat, mnoge imigrantske obitelji ne uključuju samo državljane, već i one koji legalno ili ilegalno borave u zemlji. Njujorški odjel za zatvore navodi da se pridržava federalnih regulativa koje od njih zahtijevaju da o ilegalnim imigrantima obavijeste agenciju za imigraciju. Direktor odjela za imigraciju Alejandro Mayorkas za Glas Amerike kaže da se zakoni moraju provoditi.

Istorija naše zemlje, našeg zakona, našeg sudskog sistema je isto toliko u duhu zemlje imigranata koliko i zemlje zakona. Mi nemamo otvorene granice. Naš imigracioni sistem je reguliran, kaže gospodin Mayorkas.

Ti propisi imigracionim vlastima daju ovlasti da deportuju bilo koga za koga utvrde da je u Sjedinjenim državama ilegalno, čak i ako se pokaže da ta osoba nije kriva po optužbama za koje je prvobitno uhapšena. Ali prosvjednici kažu da nije pravedno da se deportuje neko ko je uhapšen za neki manji prekršaj, ili neko ko je odrastao u Sjedinjenim državama i za koga je zemlja porijekla praktički strana zemlja.

Gospodin Mayorkas, i sam imigrant sa Kube, kaže da Amerika i dalje dočekuje imigrante, kao što su ovi iz 17 zemalja, koji su ove sedmice u New Yorku položili zakletvu dobijajući američko državljanstvo. On dodaje da pitanje imigracije mora biti regulirano kako bi se osiguralo da svi Amerikanci mogu uživati u koristima dobijanja državljanstva. Istovremeno, ilegalna imigracija je i dalje kontroverzno i neriješeno političko pitanje koje često vodi do porodičnih tragedija kada jedan član obitelji bude deportovan, dok ostatak obitelji ostaje u Sjedinjenim državama.

XS
SM
MD
LG