Linkovi

SAD: Priliv ilegalnih imigranata, osobito djece, i dalje se povećava


Obamina administracija navodi da bi ove godine I do 90 hiljada djece moglo pokušati preći granicu između Meksika I Sjedinjenih država.

Obavještajni podaci američke vlade pokazuju da je trenutni priliv imigranata, osobito djece, iz centralne Amerike, koji prelaze preko granice između Teksasa I Meksika, prvenstveno uzrokovan glasinama da će imigrant koji zatraži izbjeglički status na granici dobiti dozvolu boravka. Iako to nije tehnički tačno, jedan poznati bivši agent imigracione službe kaže da politika koja se provodi na granici ostavlja utisak da je to istina.

Obamina administracija navodi da bi ove godine I do 90 hiljada djece moglo pokušati preći granicu između Meksika I Sjedinjenih država. Onaj koji najbolje shvata zašto se ti brojevi toliko povećavaju je bivši specijalni agent američke imigracione službe Hipolito Acosta. On kaže da trenutni zakon zapravo možda podstiče više ilegalnih imigranata.

Kada pojedinci ilegalno uđu u zemlju I dobiju obavijest da se kasnije pojave na sudu, vjerovatno je da se neće pojaviti, kaže Hipolito Acosta.

On dodaje da je potreban veći broj federalnih agenata koji bi uhapsili one koji ne dođu na sud. On kaže da je jedan od načina da se zaustavi priliv djece iz centralne Amerike da se kazne članovi obitelji koji plaćaju krijumčarima da vode djecu.

Ako je taj član obitelji ilegalno u zemlji, moramo ga spojiti sa djecom koja su ušla u zemlju I svi moraju biti podvrgnuti proceduri deportacije, a nakon toga I deportaciji iz zemlje, kaže gospodin Acosta.

On ima jedinstven uvid, jer je I sam mnogo puta na ilegalan način ušao u zemlju.

Bio sam prvi agent u našoj agenciji koji je otišao u Meksiko I koji je prokrijumčaren skroz od Meksika u unutrašnjost Sjedinjenih država, priča on.

U svojoj knjizi The Shadow Catcher, Hvatač sjenki, on opisuje neke od tajnih zadataka tokom kojih se predstavljao kao imigrant, a kasnije svjedočio protiv krijumčara I onih koji su silovali ili zlostavljali imigrantsku djecu. Acosta, koji je odrastao u američko meksičkoj zajednici u blizini granice u Teksasu, I koji govori španski I engleski, smatra da bi imigranti trebali poštovati američki zakon.

Shvatam nekoga ko želi imati bolji život, ali od njih očekujem da to urade na ispravan način.

Hipolito Acosta također kritizira nekonsistentnost u provođenju imigracionog zakona, navodeći da osobe iz centralne Amerike ulaze zbog, kako kažu, straha od nasilja kod kuće, dok su Haićani koji su 90tih godina govorili to isto, bili vraćeni kući.

Koristili smo dva različita standarda. Moje pitanje je zašto.

Acosta kaže da se političari koriste imigracionim pitanjem kako bi zadobili političke poene, umjesto da se fokusiraju na praktična rješenja.

Mislim da bi to trebali ostaviti po strani I uraditi ono što je u najboljem interesu za zemlju, kaže Acosta.

On dodaje da bi američki kongres trebao odobriti prijedlog zakona o imigracionoj reformi kojim bi se siromašnim stanovnicima iz centralne Amerike I Meksika dala šansa da rade u Sjedinjenim državama na osnovu privremenih viza, ali kojim bi se također kaznili oni koji narušavaju zakon, uključujući I poslodavce koji upošljavaju ilegalne imigrante.

XS
SM
MD
LG