Linkovi

Nedostatak radnika iz Latinske Amerike - loša vijest za američke farmere


Bez imigracione reforme, nedostatak radne snage će možda primorati neke farme da zatvore svoja poslovanja.

Zemljoradnici širom Sjedinjenih država kažu da postoji nedostatak ljudi koji bi radili na njihovim farmama. Oni koji rade na posjedima su uglavnom iz Latinske Amerike i mnogi od njih su u Sjedinjenim državama sa lažnim dokumentima. Farmeri kažu da će, bez imigracione reforme, nedostatak radne snage možda primorati neke da zatvore svoja poslovanja. Elizabeth Lee se javlja iz doline Imperial, važnog zemljoradničkog područja u blizini kalifornijske granice sa Meksikom.

Mrtva je sezona u dolini Imperial. Ljetne temperature se dižu iznad 38 stepeni Celzijusa. U ovom trenutku se ne sadi mnogo toga, ali Francisco Saucedo priprema ovo polje za jesenju sjetvu. On živi u Meksiku i svako jutro se budi u 2 sata kako bi izbjegao duge redove na graničnom prelazu, kako bi mogao početi raditi u 6.

Ovdje, dolar je dolar, ali u Meksiku on vrijedi 13 pesosa. Tamo zaradim 6 dolara dnevno, kaže Francisco.

U Sjedinjenim državama, on zarađuje i do 90 dolara dnevno. Larry Cox, druga generacija farmera, kaže da sadnja, a osobito berba povrća zavisi od radnika koji dnevno dolaze iz Meksika, ali da nedovoljan broj njih prelazi granicu.

Posljednjih 10 godina nam već stalno treba veća pomoć, kaže Larry Cox.

On dodaje da, zbog činjenice da je teško dobiti vizu za rad u Sjedinjenim državama, mnogi radnici iz Latinske Amerike koji rade na farmama nabavljaju lažna dokumenta.

U Sjedinjenim državama ima oko 11 miliona radnika koji rade sa lažnim dokumentima. Od tih 11 miliona, 1.2 miliona radi na farmama, kaže Tom Nassif iz organizacije Western Growers.

On radi sa članovima kongresa na imigracionoj reformi. Njegova grupa, koja predstavlja farmere iz Kalifornije i Arizone, podržava prijedlog zakona kojeg je odobrio senat, i kojim bi se legalizirali radnici koji se već nalaze u Sjedinjenim državama i kojima bi se otvorio put ka državljanstvu. Sindikat koji predstavlja radnike na farmama također podržava taj prijedlog. Erica Lomeli iz fondacije United Farm Workers kaže da bi reforma poboljšala uvjete rada za mnoge imigrante koji se često suočavaju sa teškim uvjetima i koje nekada eksploatiraju.

Imali bi pravo da se brane, da ne budu zastrašeni, da ne budu stavljeni u gotovo robovsku poziciju, kao što je to slučaj u mnogim saveznim državama, kaže Erica Lomeli.

Zastupnički dom još uvijek treba odobriti verziju imigracione reforme prije nego se postigne kompromis. Ako se to ne desi, farmer Jack Vessey kaže da će nedostatak radne snage imati ogromne posljedice.

Ako usjeve ne budemo mogli pobrati, oni više neće dolaziti iz Sjedinjenihi država. Dolaziće iz drugih zemalja, kaže on.

I američki potrošači će morati plaćati veću cijenu za svoje voće i povrće.

Nedostatak radnika iz Latinske Amerike - loša vijest za američke farmere
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG