Linkovi

SAD: Hispanici imaju sve veću ulogu u biranju novog predsjendika


U Sjedinjenim državama, prema procjenama, živi 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su dva miliona mladi i studenti.
U Sjedinjenim državama, prema procjenama, živi 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su dva miliona mladi i studenti.

Među republikanskim kandidatima, koji se žele natjecati protiv predsjednika Obame 2012, postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je rješenje izgraditi ogradu duž američko-meksičke granice, dok drugi žele dati legalan status ilegalnim imigrantima koji se već nalaze u Sjedinjenim državama.

Na američkim predsjedničkim izborima 2012, Hispanici bi mogli imati veću ulogu nego ikada prije u odlučivanju ko će biti sljedeći predsjednik. Oni su glasačka grupa koja najbrže raste sa, kako se procjenjuje, 20 miliona glasača. Mnogi Hispanici pomno prate na koji način predsjednički kandidati gledaju na pitanje imigracije u Sjedinjenim državama. Kalifornija je savezna država koja je nedavno odobrila zakon kojim se obezbjeđuje financijska pomoć za studente koji su ilegalni imigranti.

Životna priča Nancy Meze nije neuobičajena.

Rođena sam u pokrajini Jalisco u Meksiku i sa dvije godine sam došla u Sjedinjene države, kaže ona.

Njena majka ju je dovela u Sjedinjene države kako bi se obrazovala.

Ja i moja mama smo kroz pustinju ušle u Sjedinjene države bez dokumenata. Ja sebe smatram Amerikankom i sve što mi nedostaje je samo komad papira, kaže Nancy Meza.

Mnogi se zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou
Mnogi se zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou

Ona je upravo završila fakultet i sada razmišlja da se upiše na postdiplomski ili da studira pravo. Njeni planovi su dobili olakšavajuću okolnost prije nekoliko mjeseci kada je Kalifornija odobrila takozvani Dream Act, zakon prema kojem su studenti koji ilegalno borave u Sjedinjenim državama podobni za dobijanje financijske pomoći na javnim univerzitetima u toj saveznoj državi.

Odobravanje tog zakona nam definitivno otvara vrata da i mi konkurišemo i to je ono što smo uvijek željeli, kaže Nancy.

U Sjedinjenim državama, prema procjenama, živi 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su dva miliona mladi i studenti, kaže Kent Wong, direktor Radnog centra Los Angelesa pri univerzitetu u Kaliforniji. Samo tri američke savezne države omogućavaju ilegalnim imigrantima da se kvalificiraju za financijsku pomoć na državnim univerzitetima.

Ta djeca nisu prekršila nikakav zakon. Oni su uradili sve što je od njih zatražilo društvo. Vrijedno su radili, vrijedno su studirali, išli su u školu, i sad se upisuju na fakultet. A mi ih kažnjavamo za nešto nad čim apsolutno nemaju kontrolu, kaže Kent Wong.

2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika
2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika

Američki senat prošle godine nije odobrio taj zakon. On bi otvorio vrata ka dobijanju državljanstva za ilegalne imigrante koji se kvalificiraju.

S obzirom da većina njih dolazi iz Latinske Amerike i Azije, dolazi do oštrog protivljenja starijih konzervativnih članova Kongresa, bijelaca, koji se pribojavaju integracije studenata druge boje kože u našem društvu, ističe Kent Wong.

Ali republikanski strateg Luis Alvarado kaže da stavovi mnogih demokrata i republikanaca nisu toliko različiti. On kaže da se mnogi republikanci i latinoamerikanci zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou, jer savezne države, kao što je Kalifornija, ne mogu priuštiti da imaju svoju vlastitu imigracionu politiku.

Sve što trebate uraditi je otići u hitnu službu jedne od bolnica u oblasti Los Angelesa i vidjeti ko zapravo koristi te usluge. Realnost je da je na društvo stavljen teret, jer to pitanje nije riješeno. A rješenje je veoma složeno. Realnost je da nećemo imati rješenje sve dok ne vidimo ko će biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih država, kaže Luis Alvarado.

Čak i među republikanskim kandidatima, koji se žele natjecati protiv predsjednika Obame 2012, postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je rješenje izgraditi ogradu duž američko-meksičke granice, dok drugi žele dati legalan status ilegalnim imigrantima koji se već nalaze u Sjedinjenim državama. Luis Alvarado kaže da republikanci i demokrati moraju surađivati i ne odlagati pronalaženje rješenja za pitanje imigracije. 2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika u poređenju sa svojim republikanskim rivalom, senatorom Johnom McCainom, koji je dobio samo 30% njihovih glasova.

XS
SM
MD
LG