Linkovi

Imigranti u Iowi važan dio glasačkog tijela


Dok američki predsjednički kandidati u posljednjim trenucima u Iowi nastoje zadobiti podršku glasača koji još nisu donijeli odluku pred prijevremene izbore danas, njihove kampanje također u obzir uzimaju sve veću populaciju glasača imigranata. Kako izvještava Kane Farabaugh, iako su mnogi imigranti u Iowi američki državljani, podstaknuti ih da glasaju može biti svojevrstan izazov.

Scena koja se svakog petka može vidjeti u džamiji Masjid Al Noor u Des Moinesu. Poziv na molitvu privuče na stotine vjernika, a oni koji se tu okupljaju da mole predstavljaju niz različitih nacionalnosti.

To su kao Ujedinjeni narodi, kaže Mohamad Khan koji je sedamdesetih godina došao u Iowu. Današnja velika kongregacija je uveliko različita od male grupe sa kojom je tada obavljao molitve.

Naša zajednica je sada mnogo raznolikija, kaže on.

Prema popisu stanovništva, broj stanovnika Iowe rođenih u inostranstvu se povećao sa 1.6% od ukupnog broja stanovnika 1990 na 4.8% 2013.

Ovdje su vjerovatno oko 95% stanovnika imigranti. Oni su ili izbjeglice ili imigranti na neki način, kaze Mohamd Khan.

On dodaje da oko tri četvrtine onih koji ovdje mole ima pravo da glasa. Ali privoliti ih da glasaju je ipak izazov.

Jako je teško privoliti ljude da se registriraju, pa čak I da glasaju, jer mnogi dolaze iz ratom razrušenih zemalja u kojima često pate od posljedica zbog pružanja podrške jednom ili drugom kandidatu, I zato su veoma uplašeni, kaže Mohamad Khan.

Možda se u našim zemljama to odvija na potpuno drugačiji način nego u Sjedinjenim državama, kaže Mayra de Catalan, koja je u Ameriku došla iz El Salvadora kao imigrantica bez ikakvih dokumenata 1992. Prije 8 godina je postala američka državljanka. Ovi izbori će joj biti prvi, zahvaljujući mogućnosti koje je imala da nauči više o samom procesu.

Ja sam poduzela inicijativu da tražim I čitam o cijelom glasačkom procesu. Definitvno sam ovaj put više uzbuđena nego prošli put, kaže ona.

Nastojanje da se privoli veći broj imigranata kao što je Mayra da glasaju se pretvorilo u kampanju od vrata do vrata za Joe Enriquez Henrija, iz Lige Ujedinjenih latinoameričkih građana.

Mi predstavljamo 6% stanovništva, I 20% kada su u pitanju djeca školskog uzrasta. U Iowi naša populacija jako brzo raste, kaže Joe.

Njegova kampanja je usmjerena ka zajednici latinoamerikanaca, koja predstavlja najveći dio imigrantske populacije Iowe.

Ovdje ima 1.9 miliona registriranih glasača, ali samo 200 hiljada sudjeluje u prijevremenom glasanju. Imamo 50 hiljada registriranih glasača u latino zajednici. Želimo imati 10/20 hiljada glasača koji će izaći da glasaju. Sa tim procentom možemo imati ulogu, kaže Joe Enriquez.

Ljudi ne bi trebali manjine uzimati zdravo za gotovo, jer možete izgubiti I ako je u pitanju samo jedan glas, kaže Mohamad Khan.

A to su upravo glasači čiji bi glasovi mogli biti presudni za bilo kojeg kandidata koji bude dio tijesne utrke.

XS
SM
MD
LG