Linkovi

SAD: Malim biznisima nije lako, osobito ako su vlasnici imigranti


U Sjedinjenim državama ima skoro 5 miliona malih biznisa, a otprilike vlasnik svakog petog je imigrant. Ali u New Yorku ta cifra je preko 50%.

Uz zvuk šivaćih mašina, 15 radnika kompanije VCD Trading šije odjeću visoke mode za žene. Nema mnogo proizvođača odjeće koji još uvijek rade u New Yorku, zbog niskih troškova rada u Kini I Aziji. I sada sa novim zakonom kojim se minimalna nadnica povećava na $15 po satu, neki vlasnici kažu da bi taj broj mogao biti još I manji.

Većina mojih radnika zarađuje između 11 i 13 dolara I to je u ovoj industriji vjerovatno jedna od boljih satnica. Ali sada sa novim zakonom od $15 na sat, minimalna nadnica se povećava sa 8.75 na 15 dolara za 3 godine, što je 80%. Ne znam kako ću to moći izdržati, kaže Steve Hung, vlasnik kompanije VCD Trading.

On je imigrant iz Kine I jedan je od 70 hiljada vlasnika malih biznisa u New Yorku, gdje su 52% vlasnika manjih poslovanja imigranti. Njegovi klijenti su poznata imena, kao marka The Row, čije su vlasnice nekadašnje dječje filmske zvijezde Ashley I Mary Kate Olsen. Hung kaže da mu američka vlada može pomoći da bude konkurentan kineskim proizvođačima.

Ako bi vlada mogla uvoznu robu učiniti skupljom, možda bi nam to pomoglo. Ako nešto uvozite iz drugih zemalja I carina nije toliko niska kao što mislite, onda bi to moglo podstaknuti robu proizvedenu u Sjedinjenim državama.

Susie Liebowitz iz njujorške kompanije sportske odjeće cijeni to što je Hungova tvornica blizu.

Na kraju je to jeftinije, brže I lakše, jer možete direktno komunicirati sa fabrikom, možete se čak do nje prošetati I riješiti problem, ako on postoji. Međunarodnim kupcima je važno da je roba proizvedena u Americi, kaže Susie Liebowitz.

U New Yorku, kao I drugim američkim gradovima, poslovanja kojima operiraju imigranti daju karakter dijelovima grada. To se obično dešava u poslovnoj četvrti, ili kako se naziva, Glavnoj ulici, kaže istražitelj za pitanje imigracije David Kallick.

Tu su restorani, samoposluge, frizerski saloni, sve ono što sačinjava karakter jedne četvrti. I tu vidimo da su u zemlji imigranti vlasnici oko 18% poslovanja, a 28% onih koji su na glavnoj ulici, odnosno u centru grada, tako da oni zaista imaju veliku ulogu, kaže David Kallick.

U Sjedinjenim državama ima 4.9 miliona malih biznisa ali oni ne preživaljavaju dugo. Samo 50% njih preživi 5 godina ili duže, a samo jedna trećina bude otvorena duže od 10 godina.

XS
SM
MD
LG