Linkovi

Američki gradovi koji štite imigrante koji krše zakon bi mogli izgubiti federalne fondove


Američki ministar pravde Jeff Sessions je upozorio da bi gradovi i savezne države, koji imigrante koji krše zakon štite od deportacije, mogli biti kažnjeni smanjenjima federalnih fondova. Sessions je jučer pozvao građane da poštuju američke imigracione zakone. Ali postoji uveliko raširen otpor prema oštrim imigrantskim mjerama, kojie mnogi Amerikanci smatraju nehumanima.

Sporadični prosvjedi protiv deportacije imigranata se organiziraju širom zemlje. Neki političari su javno iskazali svoje negodovanje.

To plaši našu zajednicu, i imigrantsku i neimigrantsku zajednicu i osjećamo se kao da smo napadnuti. Morate shvatiti da to dolazi nakon što je Donald Trump Meksikance nazvao silovateljima i kriminalcima, kaže Rafael Anchia, demokrata iz Texasa.

Škole, crkve i cijeli gradovi su među onima koji su odlučili da ponude utočište imigrantima koji nemaju dokumenta. Jedna crkva u Buffalu u New Yorku je jedna od njih.

Mi ćemo otvoriti vrata, pružiti smještaj i hranu i objekte kako bi se oni osjećali sigurnim i mirnim, kaže svećenik Justo Gonzalez.

Ali ministar pravde je jučer podsjetio Amerikance da će neuspjeh da se deportiraju imigranti koji su osuđeni ili uhapšeni zbog određenih zločina , dovesti do neželjenih posljedica.

Ministarstvo pravde će zahtijevati od oblasti koje traže ili koje se prijavljuju za financijsku pomoć , da dokažu da se pridržavaju koda 1373 . To će biti uvjet za dobijanje pomoći, rekao je Sessions.

Mogućnost da će izgubiti federalne fondove je navelo neke gradove da napuste svoj status gradova utočišta.

Mi ne možemo sebi priuštiti taj status, jer ne smijemo rizikovati da izgubimo federalne fondove za grad, kaže Carlos Gimenez, gradonačelnik Miamia.

Ali takva reakcija nije univerzalna. Maryland, koji graniči sa glavnim gradom Sjedinjenih Država, razmatra prijedlog zakona koji bi cijelu saveznu državu učinio utočištem za imigrante. Sessions kaže da bi to bila ozbiljna greška.

Molio bih stanovnike Marylanda da shvate da bi to njihovu saveznu državu izložilo većem riziku od nasilja i zločina. To nije dobra politika.

Predsjednik Donald Trump je prošlog mjeseca kongresu rekao da njegova administracija odgovara na pozive američkog naroda , tako što provodi imigracione zakona i pograničnu sigurnost.

Kada konačno budemo u stanju primijeniti naše imigracione zakone, mi ćemo povećati plate, pomoći nezaposlenima, uštediti na milijarde dolara i naše zajednice učiniti sigurnijima za sve, rekao je Donald Trump.

Američki ministar pravde kaže da oblasti koje nastoje zaštititi počinioce napada, pljački, kriminala drogom, silovanja ili ubistava cijele zajednice time izlažu riziku, uključujući i same imigrante.

XS
SM
MD
LG