Linkovi

MMF i Svjetska banka: Siromašni očekuju izdašniju pomoć


Globalni ekonomski rast je jedini put pomoći siromašnim i put do posla za oko dvije milijarde nezaposlenih.

Ključni svjetski ekonomski problemi su na vrhu dnevnog reda državnih ministara i finansijskih eksperata okupljenih u Washingtonu na redovnom godišnjem zajedničkom skupu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Članice te dvije najsnažnije svjetske finasijske institucije su 188 zemalja, a njihovi predstavnici razgovaraće u daljim koracima na smanjivanju siromaštva u svijetu, podsticanju ekonomskog rasta, djelovanju banaka i balansiranju nacionalnih budžeta.

Više od milijardu ljudi živi u teškom siromaštvu. Mnogo izdašnjiju pomoć i podršku bogatih zemalja, članica Svjetske banke, siromašnim državama traži predsjednik Svjetske banke Jim Yonk Kim, vjerujući da se najteže siromaštvo može prevazići do 2030. godine:

„Svako ko živi sa manje od dolar i 25 centi dnevno će nam reći da moramo iskorijeniti to ekstremno siromaštvo.“

Globalni ekonomski rast je jedini put pomoći siromašnim i put do posla za oko dvije milijarde nezaposlenih.

Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, ističe:

„Ekonomski svijet ne izgleda više tako opasno kao prije devet mjeseci.“

Sjedinjene Države i zapadnoevropske zemlje izdvajaju najviše novca za Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, tako da se finansijske teškoće i budžetski deficiti u tim zemljama osjetno odražavaju i na te dvije međunarodne finansijske institucije.

Novi finansijski podsticaji svjetskom ekonomskom rastu trebalo bi da dođu iz privredno jakih azijskih i južnoameričkih zemalja smatra profesorica ekonomije na univerzitetu Waterloo Besma Momani:

„Te zemlje imaju novac kojim bi mogle bi povećati finansijsku snagu Međunarodnog monetarnog fonda.“

Analitičar vašingtonskog instituta Brookings Domenico Lombardi podsjeća da su se mnoge zemlje saglasile sa promjenama kojima se zemljama u razvoju daje veća moć uticaja u Međunarodnom monetarnom fondu.

To se očekuje i od Sjedinjenih Država, dodaje Lombardi:

„Američka vlada je u Kongres uputila odgovarajući zakon i očekuje se da bi taj zakon Kongres mogao usvojiti i ratificirati do kraja ove godine.“

Uspješnost ovogodišnjeg zasjedanja visokih predstavnika država, članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i čelnika te dvije institucije, koje je jučer počelo, mjeriće se količinom finansijske pomoći koja će biti usmjerena ka zemljama i ljudima koji žive u ekstremnom siromaštvu.

MMF i Svjetska banka: Siromašni očekuju izdašniju pomoć
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
XS
SM
MD
LG