Linkovi

Imigracijski sud odlučio da se ne deportira supružnik iz istospolnog braka


Palestinian fishermen collect several Manta Ray fish that were washed up on the beach in Gaza City.
Palestinian fishermen collect several Manta Ray fish that were washed up on the beach in Gaza City.

Lavi Soloway: "Ovaj slučaj ukazuje na posljedice diskriminacije protiv lezbijskih i homoseksualnih parova. Oni su zakonski vjenčani u Connecticutu. Ali, savezna vlast ne priznaje njihov brak. Christina Ojeda treba imati sva prava kao i svaki drugi Amerikanac."

Američki sudovi posljednjih su godina često odlučivali o istospolnim brakovima, prvenstveno o ustavnosti zakona koji ih dopuštaju odnosno zabranjuju. Jedan je newyorški sud nedavno dao svoj doprinos javnoj debati na tu temu – zabranio je deportaciju strankinju koji je partner u istospolnoj bračnoj zajednici.

Christina Ojeda iz Queensa u New Yorku prošle se godine u saveznoj državi Connecticut udala za Argentinku Monicu Alcota. Connecticut je jedan od nekoliko američkih saveznih država koje dopuštaju homoseksualcima i lezbijkama sklapanje braka. No, problem je u tome što Monica Alcota u Americi živi ilegalno, jer joj je turistička viza istekla prije nekih deset godina. Imigracijski je sud prije desetak dana trebao odlučiti o njezinoj deportaciji, ali kada je ustanovljeno da je Monica Alcota udana za američku državljanku, sudac se odlučio za 'pauzu od deportacije' – kako bi ovaj istospolni bračni par mogao od saveznih vlasti zatražiti da priznaju njihovu zajednicu.

Naime, prema zakonu, ne mogu se deportirati bračni drugovi američkih državljana, no do sada je to – naravno vrijedilo mahom za partnere različitih spolova. Situacija je donekle kompliciranija zbog toga što savezni zakon zabranjuje priznavanje istospolnih brakova. Christina Ojeda kaže da je vrlo sretna zbog obustave deportacije za njezinu partnericu. S grozom se sjeća dana kada je Monicu Alcota uhitila policija: "Bože moj, bilo je strašno. Nikad me ništa nije tako zaboljelo. Vidjeti je kako je vode u policijsko vozilo. Zagrlile smo se i onda su je odveli."

Lavi Soloway, njihov odvjetnik, kaže: "Ovaj slučaj ukazuje na posljedice diskriminacije protiv lezbijskih i homoseksualnih parova. Oni su zakonski vjenčani u Connecticutu. Ali, savezna vlast ne priznaje njihov brak. Christina Ojeda treba imati sva prava kao i svaki drugi Amerikanac. Njezin je brak čvrst odnos, pun ljubavi, između dva supružnika."

1996. godine usvojen je Zakon o obrani braka prema kojem su zakoniti jedino brakovi između osoba različita spola. Međutim, u posljednjih godinu dana, nekoliko je saveznih sudova odlučilo da su neki od dijelova tog zakona suprotni Ustavu Sjedinjenih Država. Sada se odlučuje o žalbama na te presude i barem neki od ovih slučajeva će vjerojatno biti konačno odlučeni pred Vrhovnim sudom.

No, ideja da u brak mogu ići i osobe ista spola dobiva sve veću podršku. Prije nekoliko tjedana, administracija predsjednika Obame najavila je da njezini odvjetnici više neće braniti ustavnost zakona koji propisuje da u brak mogu ući jedino supružnici različita spola. U Kongresu su predložene promjene zakona iz 1996. Protivnici istospolnog braka nisu željeli za Glas Amerike komentirati slučaj lezbijskog para iz New Yorka. Oni smatraju da brak mora biti rezerviran jedino za partnere različita spola. Ako se dopusti istospolna bračna zajednica, to će oslabiti obitelj, kamen temeljac civilizacije – tvrde oni.

Odvjetnik Lavi Soloway misli drugačije: "Riječ je o primjeru diskriminacije. Moram priznati da još nisam čuo razumno mišljenje koje bi opravdalo diskriminaciju protiv parova kao što je ovaj Christine i Monice. Naša zemlja već stoljećima radi na tome da se približi idealu koji je zapisan u ustavu, da su svi ljudi stvoreni jednakima i da trebaju biti jednaki pred zakonom. Posljednja presuda, koja odgađa Monicinu deportaciju, predstavlja mali korak k ostvarenju tog ideala."

Ari Waldman, profesor pravnog fakulteta sveučilišta California Western, kaže da ova presuda ne predstavlja klasični pravni presedan, koji bi bio obvezujući za ostale sudove. Međutim, uzet će je na znanje – kaže Waldman.

Jer, očito je da će se o ustavnosti zabrane istospolnih brakova u Americi još dosta raspravljati.

XS
SM
MD
LG