Linkovi

Imigracije u Europi: Kineski 'Made in Italy'


Kineski tekstilni pogon u Pratu
Kineski tekstilni pogon u Pratu

U Pratu takstilna industrija ima dugu tradiciju, njoj je čak posvećen i čitav muzej. Međutim, dok talijanske tvornice posljednjih desetljeća propadaju, kineske izvrsno posluju.

Na redu je nastavak serijala Glasa Amerike o imigraciji u Europi. Nakon Grčke i Francuske, danas smo u Italiji - u mjestu Prato u pokrajini Toskana, u kojem živi 40 tisuća Kineza. Gotovo svi rade u tekstilnoj industriji koja proizvodi jeftinu robu s vrlo važnom etiketom - 'Made in Italy' - koja se potom izvozi širom svijeta. Kada su prvi Kinezi došli u Prato, prije nekih tridesetak godina, bili su dobrodošli. No, danas nije više tako.

Zvona crkve u Pratu označavaju početak večernje šetnje. Na lokalnom korzu vide se i mnoge kineske obitelji. Nazočnost Kineza u ovom mjestu u Toskani objašnjava talijanski izraz – Pronto Moda – 'brza moda'. Periferija Prata puna je tekstilnih postrojenja, od divovskih tvornica pa do radionica s nekoliko šivaćih strojeva. Novinarka Silvia Perrachi istraživala je fenomen kineske tekstilne industrije u Toskani.

"Kinezi su osvojili cijela industrijska područja" – kaže Silvia Perrachi – "od nabave sirovine u Kini, njezine dopreme u Italiju, krojenja, šivanja i na kraju – prodaje i izvoza u druge zemlje".

Kada su prije tridesetak godina počeli stizati u ovaj dio Italije, poduzetni su Kinezi bili dočekani dobrodošlicom. Danas nije tako. U Pratu – koji je 63 godine glasao za ljevicu – danas je vrlo popularna Sjeverna liga, stranka s anti-imigracijskim programom. Starosjedioci optužuju Kineza zbog njihova upošljavanja ilegalnih useljenika, koji rade u pogonima gdje se ne poštuju zakoni o sigurnosti na radu. Uz sve to, Kinezi, navodno, ne plaćaju niti porez. Gradonačelnik Prata Roberto Cenni kaže da je istraga kineskih firmi opravdana. Ovdje postoji cijeli industrijski sustav koji je ilegalan – kaže on. 'Samo u svibnju zatvorena su čak 154 tvornička pogona. Zatvoreni su zbog toga što je tamo bilo kriminala, kršenja zakona' - tvrdi Roberto Cenni.

Kinezi pak tvrde da je policijska akcija motivirana željom da se zadovolje desničarki političari i desničarski tisak. Kažu da su žrtve rasne diskriminacije. Navode i jedan primjer – restorani u kineskoj četvrti moraju biti zatvoreni do ponoći. Talijanski, samo stotinu metara dalje, rade i do tri ujutro.

Poslovni čovjek Lin Xia na tečnom talijanskom objašnjava raspoloženje u kineskoj zajednici u Pratu. On kaže da su njegovi sunarodnjaci preplašeni. "Oni razumiju želju da se bolje regulira poslovna aktivnosti, međutim ne sviđa im se način na koji se to čini. Ilegalni imigranti završe na policiji, tamo provedu par sati, ali nakon što ih se pusti – oni ne mogu ići kući već moraju živjeti na ulici" – kaže Lin Xia.

U Pratu takstilna industrija ima dugu tradiciju, njoj je čak posvećen i čitav muzej. Međutim, dok talijanske tvornice posljednjih desetljeća propadaju, kineske izvrsno posluju. Talijanski poduzetnici tvrde da Kinezi iskorištavaju reputaciju koju uživa Prato, Toskana i cijela Italija. Maurizio Bonas na čelu je građanske udruge koja se zove 'Made in Italy'. On kaže da svaka nacija mora braniti vlastitu kulturu: "Kinezima želim sve najbolje, da budu uspješni i žive dobro. Međutim, pri tome ne smiju nas uništiti. Europska industrija mora se obraniti. Moraju se obraniti naši radnici. Mi s jedne strane drugima pomažemo, a ignoriramo što se događaja u našoj vlastitoj kući."

Prato je na svoj način mikro-primjer onog što se događa na cijelom kontinentu. Povijesni lokalitet ponosne tradicije, ali i epicentar globalnih ekonomskih promjena.

XS
SM
MD
LG