Linkovi

Američki ministar financija traži imenovanje privremenog direktora MMF-a


Strauss-Kahn sa svojim odvjetnikom pred sudom u New Yorku
Strauss-Kahn sa svojim odvjetnikom pred sudom u New Yorku

Timothy Geithner posljednji u nizu međunarodnih financijskih dužnosnika koji se očitao o Dominiqueu Strauss-Kahnu i budućnosti MMF-a

Američki ministar financija Timothy Geithner zatražio je od Međunarodnog monetarnog fonda da službeno imenuje privremenog direktora dok se aktualni direktor Dominique Strauss-Kahn nalazi u pritvoru u New Yorku pod optužbom za pokušaj silovanja hotelske sobarice. Govoreći na jednom skupu u New Yorku američki ministar je postao posljednji u nizu međunarodnih financijskih dužnosnika koji se očitao o Strauss-Kahnu i budućnosti MMF-a. Austrijska ministrica financija Maria Fekter je rekla da bi Strauss-Kahn trebao podnijeti ostavku kako bi se izbjeglo nanošenje štete MMF-u. Španjolska ministrica financija Elena Salgado je rekla kako suosjeća sa ženom koja je navodno bila napadnuta.

Dužnosnici u Kini i Brazilu predlažu da novi direktor MMF-a bude netko tko ne dolazi iz Europe. Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da svjetski čelnici ne bi trebali unaprijed osuditi Strauss-Kahna, međutim, dodala je da u Europi postoji dobrih kandidata koji su na raspolaganju da preuzmu njegovo mjesto. Jedan zatvorski dužnosnik je rekao kako se direktor MMF-a nalazi pod dvadeset četverosatnim nadzorom kako ne bi počinio samoubojstvo u pritvornom kompleksu Rikers Island. Isti je dužnosnik rekao da je do toga došlo nakon što je Strauss-Kahn bio podvrgnut psihološkom testu. Nije iznio druge pojedinosti.

Sud u New Yorku odbio je zahtjev da ga se pusti na slobodu uz jamčevinu, jer postoji bojazan da bi mogao pobjeći. Strauss Kahn smješten je u posebnu ćeliju, podalje drugih zatvorenika na Rikers Islandu. Inače, ovo nije prvi seksualni skandal s kojim je sučeljen. Godine 2008. ispričao se za "pogrešku u prosudbi" jer je imao ljubavnu vezu s jednom podčinjenom djelatnicom MMF-a. Također odvjetnik francuske spisateljice Tristane Banon kaže kako ona razmatra tužbu protiv Dominiquea Strauss-Kahna, tvrdeći da ju je seksualno napao 2002. godine. Strauss-Kahn ponovno pred sud izlazi u petak.

XS
SM
MD
LG