Linkovi

Dom naroda Parlamenta FBiH imenovao sudije Ustavnog suda nakon tri godine kašnjenja


Parlament FBiH (Foto: CIN)
Parlament FBiH (Foto: CIN)

Dom naroda Parlamenta Federacije je na današnjoj sjednici potvrdio Odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije i time imenovao tri nova suca nakon tri godine kašnjenja.

Za sutkinju Ustavnog suda iz reda bošnjačkog naroda izabrana je Ajša Softić, iz reda hrvatskog naroda Mirko Miličević te iz reda srpskog naroda Branimir Orašanin. Oni su izabrani nakon što su 33 delegata Doma naroda glasala “za“, dok je šest bilo “protiv” te šest “suzdržanih”.

Na sjednici je rečeno da je Odluku o imenovanju ovih sudaca donio predsjednik Federacije Marinko Čavara, uz saglasnost dopredsjednika Federacije, te dostavio Domu na potvrđivanje.

“Radi se o osobama koje su, po ocjeni Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, dobili najviše ocjene, osobama koje su do sada više puta prošli ocjenjivanje VSTV-a i kao suci i djelatnici tužiteljstava. Prema tome, radi se o osobama koje su očito i navikle i mogu se nositi s pritiscima – da ne utiču na njihove odluke ništa drugo osim njihovog pravnog znanja“, kazao je Čavara tokom obraćanja.

On je dodao da će se kroz Odluku o imenovanju u najvećem dijelu popuniti Ustavni sud i time omogući funkcionisanje Vijeća za vitalni nacionalni interes.

Čavara je tokom obraćanja kazao da ranije nisu imenovani suci jer nije bilo političkog dogovora te da “nijedan akt, Ustav niti zakon ne mogu zamijeniti politički dogovor“.

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH, tokom rasprave je kazao da su bili u situaciji koja je u potpunosti potvrdila da je pravosudna reforma u ovoj zemlji propala.

Dodao je da je činjenica da se nalaze u situaciji da “čovjek koji je od najmoćnije zemlje na svijetu stavljen na crnu listu” izlazi za govornicu i obrazlaže odluku.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala da je Čavara bosanskohercegovački zvaničnik kojem su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije.

Delegat Vibor Handžić iz Naše stranke je kazao da se nalaze pred važnom odlukom čije donošenje ima puno dalekosežnije posljedice na ljude.

“I ovaj put zbog vaše nesposobnosti i nerada, nerazumijevanja, nedogovaranja, nesaradnje se forsira nas da preuzimamo odgovornost za donošenje odluka koje ste vi davno trebali implementirati na najbolji mogući način”, poručio je Handžić, dodavši da za današnji prijedlog duboko vjeruje da je plod isključivo političkog dogovora, te da nema veze sa realnim kvalitetom i stanjem po ovom pitanju.

BIRN BiH je ranije pisao da je Čavara tokom konferencije za medije održane u četvrtak, 11. augusta 2022., naveo kako je osnovni razlog zbog kojeg nije bilo imenovanja sudija Ustavnog suda to što nije bilo dogovora u Federaciji BiH od 2019. godine.

Tokom juna ove godine, SAD su nametnule sankcije Čavari zbog odbijanja da, od 2019. godine, nominira sudije s liste kandidata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije.

“Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao kao taoca funkciju Vijeća, za promicanje svojih i političkih interesa svoje stranke”, navodi se u ranijem saopćenju Ministarstva za finansije SAD-a.

XS
SM
MD
LG