Linkovi

Film "Imax:Hubble 3D": Trodimenzionalni pogled u svemir


Teleskop Hubble
Teleskop Hubble

Astronaute, koji su reparirali Hubble, snimao je, iz svemirskog broda, jedan od članova posade kamerom teškom blizu 350 kilograma. Snimanje nije bilo nimalo lako. Hubble i astronauti koji su radili na reparaciji oblijetali su zemlju svakih 90 minuta, sa izlascima ili zalascima sunca svakih 45 minuta. Ta brza izmjena svjetla i mraka bila je najveći izazov.

U filmu "Imax:Hubble 3D" kamerom koja snima u trodimenzionalnoj tehnici snimljene su sve radnje sedam članova posade svemirskog broda Atlantis na opravci teleskopa Hubble u orbiti preko 500 kilometara iznad zemlje. Film, uz tekst kojeg čita glumac Leonardo Di Kaprio, sadrži i prizore od kojih zastaje dah, snimljene tokom 20 godina istraživanja svemira tim moćnim teleskopom.

Inače, pune dvije decenije znanstvenici teleskopom Hubble prodiru duboko u svemir. Snimci galaksija su, jednostavno rečeni, zapanjujući.

Doktor nauka Ed Wyler, znanstvenik NASA-e, procjenjuje da je Hubble, orbitirajući oko naše planete prešao razdaljinu oko 7, 8 milijardi kilometara i ističe:

“Teleskopom Hubble smo se vraćali u prošlost, otkrivali I saznavali više nego bilo kojim drugim teleskopom. Svemir je star blizu 14 milijardi godina, a Hubble-om smo mogli doseći unazad, saznavati o ono što se dešavalo oko 600 miliona godina nakon velikog praska.”

Gospodin Wyler će takođe reći da ćemo, što Hubble bude dalje prodirao u kosmos, biti bliže počecima svemira jer teleskop je u stanju vidjeti i pratiti svetlost koja se svemirom počela kretati milijardama godina ranije.

Nažalost teleskop Hubble neće još dugo. U penziju će 2014. godine.

Od lansiranja teleskopa Hubble astronauti su pet puta izlazili u svemir radi popravki i unapređenja funkcija teleskopa. Posljednji izlazak prošle godine sniman je u IMAX 3D tehnici. Astronaute, koji su reparirali Hubble, snimao je, iz svemirskog broda, jedan od članova posade kamerom teškom blizu 350 kilograma.

Snimanje nije bilo nimalo lako. Hubble i astronauti koji su radili na reparaciji oblijetali su zemlju svakih 90 minuta, sa izlascima ili zalascima sunca svakih 45 minuta. Ta brza izmjena svjetla i mraka bila je najveći izazov kaže Michael Massimino, jedan od specijalista NASA-e. On, članovi posade svemirskog broda i drugi prisustvovali su premijeri filma, naravno sa naočalama potrebnim za praćenje snimaka u 3D tehnici.

“Sunce je najsjajnija tačka u svemiru. A kada zađete u mračnu stranu iza zemlje, onda je to stvarno duboka tama. Nemoguće je kontrolirati intenzitet svjetlosti. Ako je svjetlost odgovarajuća, u tim se trenucima moglo snimati” - kaže gospodin Massimino.

A John Grunsfeld, takođe NASA-in specijalista dodaje:

“Zavrnuti mali šaraf sa velikim, svemirskim rukavicama na rukama, demontirati, pa ponovo montirati ploču sa osiguračima.... bili su to zaista zahtjevni zadaci...”

Simanje je bilo vrijedno truda. Gledatelji filma "IMAX: Hubble 3D" vidjeće zemlju i svemir isto onako kao astronauti tokom svemirskih šetnji. Gospodim Massimimo je oduševljen:

“Tako bi raj morao izgledati. Nema riječi kojom se može opisati stvarna ljepota zemlje gledane iz svemira.”

U film su ukomponirani snimci u 3D tehnici snimljeni teleskopom Hubble. Toni Meyers, jedan od producenata, kaže da to ne bi blo moguće bez IMAX tehnologije:

“Naš film je 3D tehnici. Hubble-om nije moguće snimati u tom formatu. Mi smo morali te snimke preinačiti u 3D format.”

Astrofizičar Frank Summers dodaje da je preinaka prizora snimljenih teleskopom u 3D format bila pravi naučni izazov:

“Bez nauke to ne bi bilo moguće. Cijeli tim naučnika nam je pomogao da kreiramo modele i konačni izgled snimaka u 3D tehnici.”

Filmski stvaralac Kanađanin Graeme Ferguson osmislio je IMAX tehnologiju prije 40-ak godina. Film "IMAX:Hubble 3 D" za njega je razlog više da...

“....Mislim da će ubrzo IMAX tehnologija biti u svačijoj dnevnoj sobi, da će ljudi moći vidjeti druge planete u 3D tehnici na svojim televizorima.”

Gledajući snimke posljednje opravke Hubble-a u IMAX 3D tehnici, uvjerenje i predviđanje gospodina Fergusona zvuči vrlo moguće. Do ostvarenja tog predviđanja film "IMAX: Hubble 3D" je najbolji i najljepši trodimenzionalni pogled u svemirsko prostranstvo.

XS
SM
MD
LG