Linkovi

New York: Tehnologija pomaže da se riješe i najteži problemi


Predsjedatelj Microsofta Steve Balmer na takmičenju u New Yorku

Mnogi sudionici također pokazuju svoje projekte u nadi da će privući pažnju ulagača koji bi mogli financirati njihovu proizvodnju i distribuciju.

Zamislite svijet u kojem tehnologija pomaže da se riješe i najteži problemi. Upravo to je izazov koji je stavljen pred inovativne mlade ljude koji su sudjelovali na devetom godišnjem takmičenju imaginacije u New Yorku. Događaj, koji se završava danas, se smatra najprominentnijim studentskim tehnološkim takmičenjem u svijetu, a njegov domaćin je korporacija Microsoft.

Student matematike David Hayden je slijep. On može vidjeti ekran prenosnog kompjutera, ali ne može vidjeti školsku tablu kako bi tokom časa pravio zabilješke. On i njegovi drugovi na državnom univerzitetu u Arizoni su pronašli rješenje: prenosna kamera koja se okreće i kompjuterski program koji Davidu omogućava da na lijevoj strani prenosnog kompjutera vidi pisanje na tabli ili udaljene predmete. Na desnoj strani onda može praviti zabilješke. Hayden kaže da ima 20 miliona Amerikanaca koji imaju slab vid, ali da samo 40% njih u potpunosti sudjeluje u radnom okruženju.

Vjerujemo da se za to velikim dijelom treba kriviti nedostatak pristupa obrazovanju. Stoga, ako takve ljude opremimo pomoćnom tehnologijom koja im omogućava da pišu zabilješke istom brzinom i lakoćom kao i njihove kolege čiji je vid normalan, vjerujemo da bi im tako omogućili bolji pristup obrazovanju, prihodima i kvaliteti života, kaže David Hayden.

The imagine cup, Takmičenje imaginacije, je povezano sa milenijumskim razvojnim ciljevima UN-a koji uključuju omogućavanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, iskorjenjivanje ekstremne gladi i siromaštva i osiguravanje održivosti okoline. Tim sa Novog Zelanda je pokušao riješiti još jedan milenijumski cilj, a to je borba protiv bolesti. Oni su kreirali kompjuterski program koji pomaže u borbi protiv malarije, jedne od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu. Program spaja satelitske slike, vladine podatke i tekst poruke vezane za stvarno ili potencijalno širenje te bolesti koju prenose komarci. To pomaže distribuciji mreža, vakcina i sprejova protiv insekata. Član tima Edward Peek kaže da to takmičenje predstavlja ogromnu šansu.

Prije nekoliko godina sam se takmičio na ovom natjecanju, ali nisam stigao do finala. Zato sam zaista želio iskoristiti moje tehničko znanje kako bi doveo do promjene u svijetu, kaže Edward Peek.

Predsjedatelj Microsofta Steve Balmer kaže da su projekti predstavljeni u New Yorku posljednja faza globalnog natjecanja u kojem su sudjelovali mladi iz 183 zemlje.

To nam je podsjećanje da nema granica za ideje i naporan rad kada je u pitanju njihov globalni utjecaj na društvo, kaže gospodin Balmer.

Natjecanje nudi različite novčane i ne-novčane nagrade. Mnogi sudionici također pokazuju svoje projekte u nadi da će privući pažnju ulagača koji bi mogli financirati njihovu proizvodnju i distribuciju. Natječaj će se sljedeće godine održati u Sidneju u Australiji.

XS
SM
MD
LG