Linkovi

SAD: Socijalna ili budžetska pitanja


„Kada imate dijete, djecu... počinjete brinuti kako će živjeti kad odrastu, da li će imati ono što smo mi imali i da li će moći zasnovati i brinuti o svojim vlastitim porodicama“ - kaže Amy Sear.

Predsjednički kandidati Republikanske stranke su u američkoj saveznoj državi Illinois gdje će sutra biti održani primarni unutarstranački izbori. Pobjednika bi mogli odlučiti glasovi konzervativnijih birača iz manjih gradova i ruralnih područja za koje su ekonomija i budžetska potrošnja federalne vlade najbitnija pitanja.

U maloj radnji za opravku kompjutera u jednoj od glavnih ulica Pontiaca njen vlasnik Jon Sear radi naporno držeći se jednog osnovnog principa.

„Ja ne mogu imati deficit. Ono što zaradim mogu potrošiti i ništa više. To je zdrav razum“ - kaže Jon Sear.

Po njemu tog zdravog razuma nedostaje vladi savezne države Illionois čiji će budžetski deficit biti preko 11 milijardi dolara.

Predsjednički kandidati Republikanaca susreću se sa biračima, a najčešća pitanja upravo se odnose na budžetsku potrošnju.

Amy Sear ističe:

„Zabrinuta sam jer ne mogu shvatiti kako ćemo prekomjernim trošenjem popraviti neke stvari. Upravo je suprotno. Mi kao građani moramo platiti naše račune i želimo da i vlada čini isto.“

Ankete ukazuju da je Mitt Romney u prednosti u odnosu na Ricka Santoruma. U višemilionskom Chicagu, najvećem gradu Illinoisa, velike grupe konzervativno umjerenih birača Romneyu će dati prednost.

Santorum, insistirajući na određenim socijalnim pitanjima, dobro stoji u manjim gradovima, poput Pontiaca sa 12 hiljada stanovnika, i ruralnim područjima.

Za Jona Seara nema dilema:

„Socijalna pitanja su važna, ali sada su mnogo važnija budžetska.“

„Ne mislim da imamo vremana za socijalna pitanja“ - takođe smatra Jim McConoughey, izvršni direktor Heartland Partnershipa, organizacije koja nastoji stimulirati ekonomski razvoj centralnog dijela Illionoisa.

„Mislim da su socijalna pitanja za mnoge bitna, ali sada mnogo više želimo stabilan posao i sutra radno mjesto za našu djecu.“

Sutrašnjica je i najveći razlog briga Amy i Jon Sera.

„Kada imate dijete, djecu... počinjete brinuti kako će živjeti kad odrastu, da li će imati ono što smo mi imali i da li će moći zasnovati i brinuti o svojim vlastitim porodicama“ - kaže Amy Sear.

Ona i Jon ipak misle da Rick Santorum sveukupnop nudi najbolje odgovore na takva pitanja. Koliko je birača sličnih njima, a koliko je onih koji misle da je Mitt Romney bolji izbor znaće se već sutra naveče.

XS
SM
MD
LG