Linkovi

Grčko-turska granica: Kapija za ilegalan ulazak u Evropu


Grčko-turska granica: Kapija za ilegalan ulazak u Evropu
Grčko-turska granica: Kapija za ilegalan ulazak u Evropu

Policajci iz svih dijelova evropskog kontinenta su stigli u Grčku na Operaciju Posejdon, čiji je cilj osigurati granice unije sa Turskom, koja predstavlja kapiju za ulazak.

Dok stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine ulazi u Evropu, zemlje EU udružuju snage kako bi pojačali svoje granice. Policajci iz svih dijelova evropskog kontinenta su stigli u Grčku na Operaciju Posejdon, čiji je cilj osigurati granice unije sa Turskom, koja predstavlja kapiju za ulazak.

Ponoć je na granici između Grčke i Turske. Tim austrijskih i grčkih policajaca se koristi termalnim kamerama kako bi uočili migrante koji nastoje ilegalno preći u Evropu.

Sada osmatramo dio odavde do grčko-turske granice, što je oko sedam ili osam kilometara, kaže austrijski pripadnik pogranične straže.

Ova granica je nekada odvajala dvije zaraćene zemlje. Ali s obzirom da je Grčka sada članica Evropske unije, grčko-turska granica sada odvaja uniju od vanjskog svijeta. Procjenjuje se da tu granicu svakog mjeseca ilegalno pređe oko 10 hiljada ljudi, uglavnom iz sjeverne Afrike i južne Azije. Evropske vlade su se udružile kako bi to spriječile. U okviru koordiniranog tijela nazvanog Frontex, oni šalju svoje policajce kako bi pomogli Grčkoj u osiguravanju granice. Mnogi imigranti plivaju preko rijeke Evros, između Turske i Grčke. Drugi pak oprobavaju rizičnije puteve. Na zvaničnom graničnom prelazu, kao što je ovaj u Kipiju, policajci se koriste najnovijom tehnologijom kako bi otkrili imigrante koji se kriju u kamionima. Njemački pripadnik pogranične službe objašanjava:

Četiri senzora mogu otkriti otkucaje srca, kaže on.

Uz granični prelaz je čitav niz zapljenjenih vozila. Svako od njih ima svoju priču, kao jedan dvospratni autobus. Pripadnici pogranične straže su posumnjali u putnike, i odlučili su da bliže pogledaju.

Tu je trebala biti cisterna sa vodom, ali je postojala dvostruka površina. I otkrili smo da nešto nije u redu. Tada smo počeli bušiti na drugoj strani, otvorili smo i pronašli odjeljak u kojem se krilo 6 osoba, kaže grčki pripadnik pogranične patrole.

Kada se migranti uhvate, policajci Frontexa ih ispitaju kako bi saznali više o mrežama koje koriste krijumčari. Danski policajac Michael Ekmann kaže:

Već 10 godina ispitujem ljude, i oni kažu: Mi smo bili skriveni u kamionu ili brodu i pješke smo prešli kroz Tursku. A mi kažemo: Ma da, naravno, a sada nam ispričajte pravu priču! Ali to je doista njihova istinska priča. Oni se doista prevoze kao stoka, i tačno je da neki ljudi na tome zarađuju dosta novca.

Ovdje u grčkoj luci Pireaus, kod Atine, Frontex je otvorio ured kako bi se nosio sa ogromnim brojem migranata koji stižu u ovaj region, i kako bi zaustavio one koji se nastoje uvući u Grčku kroz ovu luku. Čelnik organizacije, Ilkka Laitinen, kaže da migranti iz zemalja kao što su Maroko, Alžir pa čak i Afganistan pokušavaju na sve načine da uđu u Grčku.

Sada je sve više i više moguće letjeti iz sjeverne Afrike u Tursku i Istanbul je zračna luka u kojoj operiraju mnoge nisko-budžetne aviokompanije. I ti letovi su uvijek rasprodati, kaže gospodin Laitinen.

Zvaničnici Frontexa kažu da postižu uspjeh. Ali povećano iskazivanje sile vjerovatno neće pretjerano obeshrabriti migrante koji riskiraju svoje živote u nastojanju da dođu do obala Evrope.

XS
SM
MD
LG