Linkovi

Uskoro "Igre gladi," filmska verzija


Slika sa premijere filma
Slika sa premijere filma

Ljubavne priče s elementima pustolovnog, nadnaravnog i paranormalnog popularne i među mladima i među starijima

Ovaj mjesec u kino dvorane stiže filmska verzija popularne trilogije spisateljice Suzanne Collins The Hunger Games, Igre gladi. Očekuje se da će film još unosnijim učiniti jedan već vrlo lukrativan segment izdavaštva, a to je tinejdžerska literatura. Dok je prodaja knjiga općenito opala za pet posto, prodaja tih romana, uglavnom ljubavnih priča s elementima pustolovnoga i nadnaravnoga, porasla je za više od 80 posto.

U Tomballu, predgrađu Houstona, skupina mladih žena često se nalazi za malo druženja i razgovora o pročitanim knjigama.

Mnoge od tih knjiga, kaže Cathy Clark, namijenjene tinejdžerima, privlače i odrasle, poput nje same.

“Pisci su doista dobri i ti su romani privlačni svima, bez obzira na starosnu dob… paranormalno je uvijek nešto novo, drugačije.”

Oko 70 kilometara dalje, u zapadnom Houstonu, ljubitelji tinejdžerskih romana u kojima se ljubavna priča isprepliće s elementima nadnaravnoga nahrupili su nedavno u knjižaru Blue Willow da bi upoznali četvero autora na turneji Amerikom pod pokroviteljstvom njihova izdavača, kuće Harper Collins.

Cynthia Hand, autorica dviju knjiga o tinejdžerki Clari koja ima posebne moći, kaže da je s fanovima uspostavila vezu, našla nešto zajedničko s njima.

“Sviđa mi se to da dijelimo sada istu priču, da znamo iste ljude.”

Priče spisateljice Courtney Allison Moulton pune su obračuna s mačevima, općenito pune akcije, a to, kaže ona, nalazi odjeka kod velikog broja muških čitatelja.

“Imam prijatelja koji je proveo par godina u Afganistanu i ponio je tamo moju knjigu, dao i drugima da je čitaju – zamislite, ti snažni, prekaljeni vojnici čitaju moju knjigu, nalaze radnju uzbudljivom.”

Nadnaravni aspekt priče privlači 25-godišnju Exal Iraheta.

“Prenosi vas iz normalnosti vašeg života, iz vaše rutine, u nešto sasvim drugo, a tko ne želi osjećati nešto posebno?”

Neke priče, poput onih iz serije knjiga i filmova Twilight, Sumrak, imaju vampire za glavne likove. Fanovi poput 13-godišnje Jennifer Vu kažu da traže i očekuju i neke druge elemente.

“Volim tajanstvenost, napetost, možda i pokoje ubojstvo.”

Porast interesa za žanr dobra je vijest za prodavače knjiga, poput Valerie Koehler, vlasnice knjižare Blue Willow. Početak prikazivanja filma Igre gladi pospješit će, očekuje ona, prodaju knjiga, baš kao što je to bilo s filmovima iz serije Sumrak, prije nekoliko godina.

“Kad se počelo s njihovim prikazivanjem,” kaze Valerie, “mislili smo da je svatko već bio pročitao knjigu, ali ne – mnogi nisu i knjiga je, zahvaljujući filmu, imala odličnu prodaju.”

Ali za neke najvatrenije ljubitelje, mlade i stare, gledanje filma nikad ne može biti isto što i čitanje knjige.

XS
SM
MD
LG