Linkovi

Izdavač New York Timesa: Trumpova retorika zapaljiva i opasna za novinare


Zgrada New York Timesa
Zgrada New York Timesa

Predsjednik Donald Trump rekao je da je nedavno izdavaču New York Timesa Arthuru Greggu Sulzbergeru objasnio kako je došao do toga da mainstream medije naziva "neprijateljima naroda", ali da je Sulzberger rekao da je Trumpova retorika "zapaljiva" i "veoma opasna" za novinare širom svijeta.

Trump je na Twitteru opisao svoj sastanak od 20. jula sa Sulzbergerom u Bijeloj kući kao "veoma dobar i zanimljiv" kao i da je mnogo govorio o "lažnim vijestima koje prenose mediji i kako su "lažne vijesti" oblikovane u frazi "neprijatelji naroda".

Sulzberger, možda najpoznatiji izdavač u SAD, rekao je da se u skladu sa dugogodišnjom tradicijom izdavača Timesa susreo sa američkim predsjednikom i da je razgovor bio nezvaničan na zahtjev Trumpovih saradnika.

Ali, Sulzberger ističe da je Trump objavama na Twitteru o sastanku razgovor učinio javnim, pa je i on htio da odgovori na konstatacije predsjednika, u skladu sa bilješkama koje je hvatao na tom sastanku kao i bilješkama urednika Jamesa Benneta koji je takođe bio prisutan.

"Pristao sam na sastanak jer sam htio da predsjedniku skrenem pažnju na njegovu zabrinjavajuću retoriku protiv medija. Rekao sam mu šta mislim: da njegova retorika ne samo da podstiče podjele, već je i izuzetno opasna", kaže Sulzberger.

Arthur Sulzberger, izdavač New York Timesa
Arthur Sulzberger, izdavač New York Timesa

"Rekao sam mu i da je fraza 'lažne vijesti' opasna i netačna i da sam zabrinut zbog njegovog etiketiranja novinara kao 'neprijatelja naroda'. Upozorio sam ga na zapaljivu retorku - da može da vodi do nasilja", kaže izdavač Timesa.

"Nekoliko puta sam ponovio da je to posebno opasno u pojedinim zemljama gdje takvu retoriku režimi koriste kako bi se obračunavali sa novinarima. Upozorio sam da se time rizikuju životi, poništavaju demokratske vrijednosti i ugrožava sloboda govora i štampe".

Izdavač Timesa je rekao da je nekoliko puta tokom razgovora naglasio da Trump, kao i prethodni predsjednici, ima pravo da javno iskaže nezadovoljstvo time kako mediji izvještavaju o njemu. Kaže i da nekoliko puta ponovio da od Trumpa ne traži da prestane da napada Times ako misli da loše izvještava o njemu.

Donald Trump često karakteriše medije čiji mu se izvještaji ne dopadaju kao "lažne vijesti", a Sulzbergerove novine "propalim New York Timesom.

Sulzberger nije prenio kako je predsjednik Trump reagovao na njegove konstatacije na sastanku u Bijeloj kući.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG