Linkovi

Ida oslabila, ali nosi obilne kiše i izaziva tornada na istoku SAD


Emili Fransoa ispred svoje poplavljene kuće u Žan Lafitu, u Luizijani 1. septembra 2021. (Foto: AP)
Emili Fransoa ispred svoje poplavljene kuće u Žan Lafitu, u Luizijani 1. septembra 2021. (Foto: AP)

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se oluja ranije poznata kao uragan Ida, sada klasifikovana kao post-tropski ciklon, kreće kroz oblast na sredini istočne, atlantske obale SAD, izazivajući iznenadne poplave i tornada na svom putu.  

Ida je pogodila Luizijanu u nedjelju kao uragan četvrte kategorije i jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada udarila u kontinentalni dio SAD. U svom posljednjem izvještaju, centar za uragane naveo je da je oluja u Zapadnoj Virždiniji i da se kreće prema sjeveroistoku.

Očekuje se da sistem, koji sadrži vjetrove maksimalne brzine do 45 kilometara na sat, donese i do 20 cm kiše dok prolazi istokom SAD u naredna 24 sata.

Prije nailaska oluje, već su prijavljena tornada u državi Merilend, istočno i sjeverno od glavnog grada SAD Washingtona. Centar za uragane najavio je da bi sistem čak mogao da osnaži kada u četvrtak ponovo napusti kopneni dio SAD.

U međuvremenu, centar za uragane saopštio je da da se na dalekom jugositoku Atlantika formirala tropska oluja Leri i da će po svemu sudeći postati uragan u četvrtak. Trenutno sadrži vjetrove brzine 105 kilometara na sat i kreće se ka sjeveru-sjeveroistoku.

Meteorolozi navode da ta oluja trenutno ne predstavlja opasnost za kontinentalni dio Amerike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG