Linkovi

ICMP donirao opremu za DNK laboratoriju u Sarajevu


ICMP laboratorija u Sarajevu (courtesy image)
ICMP laboratorija u Sarajevu (courtesy image)

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) donirala je Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu (PMF) opremu koja će omogućiti uspostavljanje nove DNK laboratorije u Sarajevu.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Metthew Holliday i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Mustafa Memić, potpisali su ugovor u doniranju opreme koja uključuje dva uređaja za sekvenciranje DNK i računare za sekvenciranje, pipete neophodne za rad u DNK laboratoriji, te osnovnu laboratorisjku opremu i namještaj.

ICMP je također obezbijedio operativni sistem i software potreban za funkcioniranje opreme.

Matthew Holliday: Donirana oprema poslužit će u razvoju forenzičke nauke
Matthew Holliday: Donirana oprema poslužit će u razvoju forenzičke nauke

Ova donacija danas posljednja i najveća u nizu donacija koje su do sada već donirane. Donirana oprema se može koristiti u izuzetno korisne svrhe i ona može pomoći u razvoju molekularne biologije u BiH, kao i u razvoju forenzičke nauke. Zaista mi je zadovoljstvo da mogu obavijestiti da je laboratorije već počela sa radom i ona već uzima uzorke, a same rezultate analiza očekujemo vrlo brzo“, istakao je Holliday.

Profesor biomedicine i genetike sa PMF-a, Izet Eminović, zahvalio se na doniranoj opremi.

Izet Eminović
Izet Eminović

Kao bivši radnik ICMP-a imam potrebu da se zahvalim za ovu vrijednu opremu koja će nam pomoći za unaprijeđenje i procesa edukacije i naučnoistraživačkog procesa kao i za ogroman doprinos ICMP-a u rješavanju problema nestalih osoba u BiH i regionu. ICMP je zaista lider u ovom poslu“, kazao je Eminović.

ICMP je preselio svoju laboratoriju 2017 godine u Hag, a sada će koristiti sekvenciranje DNK slijedeće generacije, što predstavlja metodu utvrđivanja podudarnosti DNK koja je najmodernija do sada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG