Linkovi

ICFJ uručuje prestižne novinarske nagrade: Među laureatima Stevan Dojčinović iz Srbije


Elisabeth Palmer, Rose Wangui i Stevan Dojčinović (Foto: Međunarodni centar za novinare - ICFJ)
Elisabeth Palmer, Rose Wangui i Stevan Dojčinović (Foto: Međunarodni centar za novinare - ICFJ)

Međunarodni centar za novinare (ICFJ), nevladina organizacija koja okuplja medijske radnike širom svijeta sa sjedištem u Washingtonu, uručiće u četvrtak prestižne novinarske nagrade laueratima za 2019. godinu.

Na večeri, koja će biti upriličena u vašingtonskom federalnom zdanju, koje nosi ime Ronalda Reagana - četrdesetog po redu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, nagrade će preuzeti Elisabeth Palmer, dopisnica američke televizije CBS iz Londona, Rose Wangui, reporterka kenijske televizije NTV i Stevan Dojčinović, urednik portala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) iz Srbije. Takođe, jednu od nagrada primiće i Martin Baron, izvršni urednik lista Washington Post.

Wangui i Dojčinović ovogodišnji su dobitnici priznanja „Knight International Journalism Award“, čiji je sponzor John S. i James L. Knight​.

Elisabeth Palmer nagrađena je za izuzetnost u izvještavanju o međunarodnim pitanjima, dok je Baron dobitnik priznanja za izuzetnost u novinarstvu.

Zdanje Ronald Reagan u kome se održava ceremonija dodjele nagrada
Zdanje Ronald Reagan u kome se održava ceremonija dodjele nagrada

Međunarodni centar za novinare, organizator ceremonije, najavio je da će svečana večera biti održana u prisustvu 600 zvanica iz medijske sfere, kao i pristalica slobode izražavanja.

Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, nagradu, koja će mu biti uručena, dobio je maja 2019. godine. U obrazloženju je tada navedeno da Dojčinović predvodi tim hrabrih novinara, koji su u periodu rastuće opasnosti, razotkrili nepravilnosti poput pranja novca poslovnih elita i zloupotrebe za koju su odgovorni zvaničnici vlasti.

„On je ujedno i regionalni urednik Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) i partner Međunarodnog centra za novinare (ICFJ). Zbog svog rada i istraživanja često je na meti prijetnji i napada ljudi bliskih vlasti. Ništa od toga ga ne odvraća“, piše u obrazloženju.

Među najznačajnija istraživanja KRIK-a spadaju tekstovi koji Zlatibora Lončara, ministra zdravlja u Vladi Srbije, dovode u vezu sa kriminalnim klanovima, opisuju način na koji je Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije i nekadašnji gradonačelnik Beograda, navodno koristio desetine bankovnih računa za pranje novca.

Dojčinović i KRIK su istraživali i veze crnogorskih državnih zvaničnika sa Darkom Šarićem, u Srbiji osuđenim na petnaest godina zatvora zbog šverca droge, koje oni negiraju.

KRIK je jedan od nekoliko nezavisnih medija u Srbiji, koji se zbog istraživačkih tekstova o koruptivnim aferama visokopozicioniranih državih zvaničnika i njima bliskih ljudi, našao na meti fizičkih i verbalnih prijetnji, pokušaja profesionalne i lične diskreditacije dela predstavnika vlasti, medija i tabloida, čiji su vlasnici vlastima bliski ljudi.

Priznanje „Knight International Journalism Award“ dodjeljuje se novinarima, urednicima, medijskim radnicima kao i novinarima-građanima koji su, uprkos teškim okolnostima, radom i izvještavanjem doprinijeli svojim zemljama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG