Linkovi

Sa nalogom za hapšenje, Gadhafi možda nema izbora


Sa nalogom za hapšenje, Gadhafi možda nema izbora
Sa nalogom za hapšenje, Gadhafi možda nema izbora

Međunarodni pritisak može biti jak na zemlje koje prihvate odbjegle lidere za koje postoji nalog za hapšenje.

Nakon što je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje za libijskog lidera Moamara Gadafija, njegovog sina I bliskog suradnika, neki analitičari kažu da bi se vrata za Gadafija mogla zatvoriti ukoliko bi uz poraz napustio Libiju I potražio sigurno utočište.

Na ulicama Misrate, koju drže pobunjenici, je počelo slavlje kada je u ponedjeljak stigla vijest da je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje za libijskog lidera Moamera Gadafija.

Gadafi je kriminalac I njegovo vrijeme je prošlo, kaže jedan Libijac.

U utorak je glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda, Luis Moreno Ocampo, pozvao najviše Gadafijeve suradnike da ga predaju.

Danas je vrijeme za hapšenje, rekao je gospodin Ocampo.

Ali oni koji su bliski libijskom lideru odbijaju autoritet suda.

Taj sud nije ništa nego prikrivanje vojnih operacija NATO saveza, koji je pokušao I objavio da će ubiti našeg lidera I njegovu obitelj. Te akcije NATOa su zločini protiv čovječnosti, kaže Momammed al Gamudi, libijski ministar pravde.

On dodaje da će Libija možda potražiti načine da sudski progoni NATO savez zbog zločina protiv čovječnosti. Više od 100 dana, meta zračnih napada NATO saveza su zgrade libijske vlade. Libija nije potpisnica Međunarodnog krivičnog suda, ali zemlje koje bi mogle Gadafiju ponuditi sigurno utočište jesu. I to komplicira stvari, kaže Brett Schaefer, pravni analitičar iz Fondacije Heritage u Washingtonu.

Znamo da su brojne vlade Gadafiju ponudile azil I postojale su glasine da je on te opcije razmatrao, kaže gospodin Schaeffer.

Međutim onda je stigla uputa od Vijeća sigurnosti UNa koje je zahtijevalo da Međunarodni krivični sud započne istragu o Gadafiju I njegovim suradnicima. Kada se uputi takav zahtjev, sud onda može djelovati nezavisno. Ukratko rečeno, tada više nema vraćanja nazad. Međunarodni pritisak može biti jak na zemlje koje prihvate odbjegle lidere za koje postoji nalog za hapšenje. Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor je pobjegao u Nigeriju kada je specijalni sud za Sierra Leone, također u Hagu, izdao nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za ratne zločine. I Nigerijci su ga na kraju izručili. Moamer Gadafi je rekao da taj primjer znači da lideri vjerovatno ubuduće više neće prihvatati pozive za azil.

Gospodin Schaefer kaže da bi volio vidjeti da Libijci Gadafija izvedu pred lice pravde.

U idealnom svijetu biste imali pobunjeničke snage koje pobjeđuju, hapse Gadafija I njegove suradnike I onda ih izvode pred sud unutar zemlje, kaže gospodin Schaefer.

Gadafi je mnogo puta javno govorio da će ostati na vlasti I boriti se do smrti u svojoj domovini. Međutim sada, sa nalogom za hapšenje, on možda nema izbora.

XS
SM
MD
LG