Linkovi

Ibro Ćufurović zbog ratovanja u Siriji optužen za terorizam


Ibro Cufurovic from Velika Kladusa, Bosnian national suspected of fighting for Islamic State in Syria
Ibro Cufurovic from Velika Kladusa, Bosnian national suspected of fighting for Islamic State in Syria

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ibre Ćufurovića, rođenog 1995. godine u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 21.04.2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20.04.2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. “ISIL“-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG