Linkovi

I u Americi, nogomet je 'više od igre'


I u Americi, nogomet je 'više od igre'
I u Americi, nogomet je 'više od igre'

Popularni konzervativni komentator Glen Beck izjavio je povodom velikog festivala nogometa u Južnoj Africi da 'nogomet mrzi vjerojatno baš zato što ga ostatak svijeta toliko voli.'

Kako se Svjetsko nogometno prvenstvo bliži kraju, evo nekih dojmova o najpopularnijem sportu na svijetu iz američkog tiska.

Komentator tjednika New Yorker, Hendrik Hertzberg, piše da niti u Sjedinjenim Državama nogomet nije više samo sport, već je postao 'i više od igre. ' Jasno je da je 'soccer,' odnosno nogomet, isto toliko 'američki' kao što su 'američki' i pizza i taco i pommes frittes. Konačno, redovito ga igra nekih pet milijuna odraslih Amerikanaca, te vjerojatno isto toliko djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta – piše komentator New Yorkera. Međutim, neke američke konzervativce nogomet – kakav se igra u cijelom svijetu – očito iritira. Komentator New Yorkera kao kuriozitet navodi neke primjere. Popularni konzervativni komentator Glen Beck izjavio je povodom velikog festivala nogometa u Južnoj Africi da 'nogomet mrzi vjerojatno baš zato što ga ostatak svijeta toliko voli.' Dnevnik Washington Times smatra pak da nogomet u Americi vole 'ljevičari' i to zbog toga što je to 'strani' sport. Naime, tvrdi washingtonski list, ljevičari ne mogu podnijeti činjenicu da su zaista popularni, američki, sportovi – baseball, košarka i američki nogomet – stvoreni baš u Sjedinjenim Državama. Marc Thiessen, bivši dužnosnik Bijele kuće za administracije Georgea W. Busha, napisao je na web stranicama Instituta American Enterprise da je 'nogomet socijalistički, kolektivistički sport.' Dok Gordon Liddy, također konzervativni komentator, popularnost nogometa povezuje s navodnim odumiranjem 'Amerike kakvu poznajemo' i jačanjem utjecaja hispaničke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Većina američkih dojmova o nogometnoj groznici koja posljednjih tjedana vlada svijetom nije političke prirode. Zaključak je – da bi voljeli i razumjeli neki sport, morate s njim odrasti, znati ga gledati, baš kao i recimo baseball. Jerry Pacheco iz lokalnog lista u El Pasu u Teksasu, El Paso, Inc., kaže da su u redakciji gledali sve utakmice, ali da ne može reći da je postao nogometni fanatik. Njemu se čini da u nogometnoj utakmici 'nema puno akcije,' i smeta mu što je golova – najčešće - razmjerno malo. 'Mi volimo kontakt-sportove, i prenemaganje nogometaša nakon prekršaja nam je bilo smiješno' – piše ovaj novinar.

Aishu Sultan, komentatoricu lista St. Louis Dispatch, također je smetalo ponašanje igrača nakon što ih je protivnik gurnuo te je bio odsviran prekršaj. 'Jesu li kad vidjeli naše nogometaše od 200 kilograma kako se sudaraju, i nikome ništa'- piše komentatorica lista iz St. Louisa. Njoj se inače od svega u nogometu najviše sviđaju – nogometaši. 'Od svih sportaša, oni su najzgodniji' – piše Aisha Sultan iz St. Louis Dispatcha.

XS
SM
MD
LG