Linkovi

Mađarska: Referendum o evropskoj imigracionoj politici


Šok nakon britanske odluke o napuštanju EU se raširio po istočnoj Evropi gdje pripadnici nacionalističkih pokreta kažu da odluka Britanije daje snagu njihovim kampanjama da se usprotive politici EU. U Mađarskoj, EU se suočava sa još jednom glavoboljom, referendumom o tome da li odbiti plan obavezne kvote kojeg je postavila njemačka kancelarka Angela Merkel kojim bi se Mađarska i druge članice EU primorale da prihvate izbjeglice.

Scene kao što je ova u kampu 40 kilometara od Budimpešte podstiču debatu o referendumu u Mađarskoj. Potražitelji azila svakodnevno pristižu.

Zašto nam nije dozvoljen dolazak ovdje u Evropu, zar nismo i mi ljudska bića kao vi, zar nemamo iste želje ili ista prava kao i vaša djeca, pita Mano, izbjeglica iz Afganistana.

Ali u očima susjeda kampa, novopridošli predstavljaju prijetnju. Podrška za referendum u susjedstvu kampa je velika.

Osjećate kao da se ne žele asilimirati niti ponašati kao mi. Oni ignoriraju našu kulturu i potpuno razumijem Britance, kaže Attila Szigeti, stanovnik Mađarske.

On kaže da nije rasista i da je počeo brijati glavu kada je vidio migrante kod svoje kuće.

Sa ovim izgledom ne trebam se bojati jer ovako izgledam oštro, kaže on.

Vlada premijera Viktora Orbana troši na milione dolara na reklame. Referendum će pitati glasače da li prihvataju naredbe EU za obavezno prihvatanje stranaca bez odobrenja mađarskog parlamenta. Sa takvim strahovima, analitičari predviđaju laku pobjedu za anti-imigrantsku frakciju.

On je predstavio Brisel kao neprijatelja mađarskog naroda. Rekao je da smo 1848 1849 ustali protiv Beča, 1956 protiv Moskve, a sada to moramo uraditi i protiv Brisela, kaže Nick Sitter, sa centralnoevropskog univerziteta.

Desničarska opoziciona stranka JOBBIK koju podržava Rusija izlazak Britanije smatra podsticajem za anti evropske osjećaje u Mađarskoj.

Kada glasači budu izašli na glasačka mjesta to će jasno biti glas za ili protiv Brisela i evropske politike po pitanju migracije, kaže Marton Gyongyosi, iz stranke Jobbik.

Širom Budimpešte se nalaze podsjećanja na borbu Mađarske sa stranim silama u posljednju deceniju, prvo sa nacistima, a onda i Sovjetima.

Više od dvije decenije nakon pada komunizma i kolapsa Sovjetskog saveza, duh strane dominacije se i dalje nalazi u mislima mnogih. Nije neobično da se u Budimpešti Brisel naziva novom Moskvom. Predstojeći referendum u Mađarskoj će biti izazov samo evropskoj migrantskoj politici. Desničari kažu da bi glasanje o mogućem napuštanju unije moglo biti sljedeći korak.

XS
SM
MD
LG