Linkovi

Prostitucija-moderni oblik ropstva


Vlasti širom svijeta se bore sa lancima trgovine ljudima, koji iskorištavaju migrante i primoravaju djevojke na prostituciju. Američko ministarstvo pravde procjenjuje da svaka četvrta krijumčarena žena u Sjedinjenim državama prolazi kroz grad Houston u Texasu jer je on međunarodno i domaće raskršće i trgovački centar. Većina njih dolazi iz Azije ili Latinske Amerike, ali kako izvještava Greg Flakus, neke su i američke državljanke.

Ovo je nekada bilo mjesto na kojem se obavljala prostitucija. Žene koje su tu radile su se eksploatirale kao seksualne ropkinje. Većina Amerikanaca smatra ropstvo kao dio prošlosti, ali policijski zvaničnici kažu da se ono dešava i danas. Pomoćnik američkog advokata Ed Gallagher kaže da je Houston postao jedna od glavnih tačaka za takvu vrstu trgovine.

I danas je ropstvo živo, to je moderni oblik ropstva, tvrdi gospodin Gallagher.

Grupa koju on predvodi uključuje nevladine grupe koje pružaju pomoć ženama koje su uhapšene u bordelima.

Mnoge od njih su zapravo otvorene prema takvoj vrsti pomoći, jer nisu došle ovdje kako bi bile u situaciji u kojoj su se na kraju našle, kaže Ed Gallagher.

Jedna od onih koje nude pomoć je Cheryl Briggs, američka državljanka koje je pobjegla od kuće kada joj je bilo 13 godina i koja je ubrzo nakon toga bila primorana na prostituciju.

Bila sam žrtva, a da to nisam ni znala. To se nije tako nazivalo 70-tih godina, nazivali su vas samo pogrdnim imenima, kaže ona.

Ona kaže da su trebale godina kako bi prevazišla to iskustvo, ali upravo zbog toga ona sada pomaže drugima.

Nikada im ne mogu reći kako da se osjećaju, ali im mogu reći kako sam se ja osjećala i tu postoji zajednička veza.

U jednoj od zgrada se nalazio salon za masažu koji je zapravo bio bordel. Sada se tu nalazi centar Elijah Rising, kršćanska organizacija koja se bori protiv prostitucije. Samantha Hernandez pomaže postavljanju muzeja modernog ropstva u sobama koje su se nekada koristile za seks.

Cilj muzeja je prodrijeti u savjest grada, otkriti šta se skriva na tim tamnim mjestima, kaže Samantha Hernandez.

Ona kaže da je organizacija Elijah Rising zakupila taj prostor nakon što je ubijedila vlasnika zgrade da izbaci one koji su tu držali salon za masažu.

Sprijeteljili smo se sa vlasnikom i on nam je pomogao da zatvorimo i druga mjesta razgovarajući sa drugim vlasnicima i držeći ih odgovornim.

Prostitutke često odbijaju pomoć. Hernendezova kaže da su uzrok tome godine zlostavljanja i degradacije.

Kada vaše tijelo i um pretrpe toliko zlostavljanja, odvojite se, ili se povučete u sebe ili postanete kao zombi, kaže Samantha Hernandez.

Cheryl Briggs to shvata, jer je imala upravo takvo iskustvo.

Odmah sam u početku naučila da manje boli ako se ne borim.

Ona je pobjegla nakon dvije godine, ali shvata one koji su izgubili osjećaj za samo vrijednost.

Mi dijelimo zajedničku tragediju i zajedničku životnu situaciju, a zajednički to možemo i prevladati, kaže Cheryl.

Kroz svoj aktivizam, ona nastoji odagnati ideju da je prostitucija kriminal u kojem nema žrtava.

XS
SM
MD
LG