Linkovi

Osoblje aviona pomaže spriječavanje trgovine ljudima


Stjuardesa - aktivistkinja Sandra Fiorini
Stjuardesa - aktivistkinja Sandra Fiorini

Odnedavno se stjuardese i stjuarti američke avio kompanije American Airlines bave borbom protiv traffickinga

Odnedavno stjuardese i stjuarti američke avio kompanije American Airlines pružaju specijalni trening za osoblje drugih avio linija , trening koji im može pomoći u prepoznavanju trgovine ljudima na međunarodnim i domaćim letovima. Stjuardesa koja vodi ovaj program kaže da je moguće uhvatiti trgovce ljudima na djelu i spasiti živote žena i djece uhvaćenih u mrežu

Sandra Fiorini, stjuardesa kompanije American Airlines , koja je pokrenula program treninga, navodi tipičnu situaciju u kojoj se može naslutiti da nešto nije u redu:

Imali smo slučaj osamnaestogodišnjeg mladića s novorodjenčetom kojem je još uvijek visila pupčana vrpca. On je išao na šestosatni let, bez supruge. Imao je dvije pelene u džepovima i jednu flašicu.

Sandra Forini redovno nailazi na slične situacije na svojim međunarodnim letovima. Kaže da poslije 39 godina prakse, nije teško prepoznati slučaj koji liči na trgovanje ljudima.

Većina među nama su roditelji. Kada vidite nešto što nije u redu , i kada se upali alarm, naročito kada su u pitanju djeca, nije teško prepoznati ilegalnu situaciju.

Ona je pokušavala prijaviti sumnjive situacije, ali policija nikada nije reagirala. Sve se promijenilo prije dvije godine, kada je upoznala Deboru Sigmund, osnivačicu organizacije „Ugrožena nevinost“, koja za trgovinu ljudima naziva modernim ropstvom.

To je ropstvo. Ovdje je riječ o savremenom ropstvu.

Fiorinijeva je od organizacije dobila brošuru u kojoj su opisani znaci trgovine ljudima. U njoj je i telefonski broj na koji treba prijaviti svoju sumnju.

I to prije nego što biste mogli da pozovete bilo koga. Lokalna vlast ne bi reagirala. Ali kada pozovete ovaj broj, odmah vam neko pomogne.

U međuvremenu, Sandra Fiorini obučava avio osoblje širom svijeta, koristeći brošure i narukvice sa brojevima na koje treba prijaviti trgovinu ljudima:

Pokažem im svoju brošuru, ispričam im šta radim i onda im zatražim da ukucaju taj broj u svoj mobilni telefon.I dodam: Molim vas predajte brošuru svom kolegi...

Fiorinijeva i „Ugrožena nevinost“ takođe angažiraju zakonodavce na u američkom Kongresu: Deborah Sigmund dodaje:

Surađujemo sa Kongresom, sa Komisijom za ljudska prava i mislim da će nešto izaći iz svega toga ...Vrlo sam optimistična.

Aktivisti se nadaju da će brošure kao što je ova na kraju pronaći put do džepova ispred sjedišta na svim letovima, da bi i putnici mogli obavijestiti stjuardesu ukoliko zapaze nešto sumnjivo.

Sandra Fiorini se nada da će putnici - kada saznaju šta koji su to znakovi trgovine ljudima, prestati zatvarati oči pred zločinom.

XS
SM
MD
LG