Linkovi

2014: Godina ozbiljnih narušavanja ljudskih prava


Sutra se obilježava UN-ov Dan ljudskih prava. Mnogi 2014 godinu opisuju kao užasnu godinu kada su u pitanju narušavanja ljudskih prava. Zlostavljanja širom svijeta se uglavnom dešavaju u ratnim zonama, i u posljednjih 12 mjeseci veći sukobi su se intenzivirali.

U građanskom ratu u Siriji je ubijeno na stotine hiljada ljudi, a na milione protjerano iz svojih domova. Sukob se proširio i na susjedni Irak, gdje se za teritoriju bore vladine snage, umjereni opozicioni borci, islamski militanti i kurdski borci. Međunarodna zajednica mora preuzeti neku odgovornost, kaže Steve Crawshaw, viši savjetnik pri organizaciji Amnesty International.

Na sukob u Siriji je trebalo reagirati ranije i efikasnije, dići glas i izvršiti pritisak koji je bio potreban kako bi se bolje poštivala ljudska prava, kaže Steve Crawshaw.

Snage sirijske vlade su iz helikoptera izbacivale burad napunjenu eksplozivom, što je taktika koja je usmrtila na hiljade civila. Ključni saveznik Sirije, Rusija, trebala bi dići svoj glas protiv takve taktike, kaže direktor organizacije Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Takva vrsta bombi pruža ISIS-u izgovor da tvrdi da se bori protiv Rusijom podržavane sirijske vlade čije su snage odgovorne za brojna ubistva civila u mnogim dijelovima Sirije, kaže Kenneth Roth.

U istočnoj Ukrajini, gdje Moskva pruža vojnu podršku separatistima, ubijeno je gotovo 4 i po hiljade ljudi. Zabilježeni su i brojni slučajevi otmica i mučenja. Tokom nedavne posjete Moskvi, gospodin Roth je rekao da bi se situacija mogla i dalje pogoršati.

Mislim da iza svega ovoga stoji politička nesigurnost. Strahujem da će se to samo intenzivirati u trenucima dok Rusijia prolazi kroz stvarne ekonomske probleme koji su posljedica Putinove avanture u Ukrajini.

Sve veća izolacija Moskve je dovela do najgore racije na disidente unutar Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza, kaže Roth.

Čini se da je sve spremno za još intenzivnije racije ukoliko bi se Putin odlučio na takve korake, kaže Kenneth Roth.

Kina se optužuje za korak unazad kada su u pitanju ljudska prava zbog kontinuiranih progona prodemokratskih prosvjednika u Hong Kongu.

Tamo se jednostvno poriču osnovna prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kaže Steve Crawshaw.

Širenje islamskih militantnih grupa u Africi uveliko doprinosi narušavanju ljudskih prava. Ubistva i samoubilački napadi koje izvodi grupa Boko Haram u Nigeriji, su sve brojniji. I snage nigerijske vlade se optužuju za smaknuća i mučenja.

U Egiptu, aktivisti za ljudska prava kažu da nade prosvjednika arapskog proljeća nisu ugašene.

Predstavnik Amnesty Internationala ukazuje i na dva krupna postignuća u drugim dijelovima svijeta u posljednjih 12 mjeseci.

U Sri Lanki je pokrenuta međunarodna istraga o užasnim ubistvima 2009. kada je na desetine hiljada civila izgubilo život. Prema klauzulama UN-a, postoji i sporazum o trgovini oružjem, za kojeg se zalažemo već 20 godina.

Dan ljudskih prava će se i ove godine u cjelini smatrati podsjetnikom o obimnim i grubim narušavanjima prava čovjeka u mnogim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG