Linkovi

Human Rights Watch: Uzdizanje populizma u 2016 najveća prijetnja ljudskim pravima


Jedna od najvećih prijetnji ljudskim pravima u 2016 godini je bilo uzdizanje populizma, navodi se u izvještaju Human Rights Waatcha, koji je jučer u Washingtonu predstavio svoj godišnji izvještaj o ljudskim pravima. U izvještaju se navode posljedice po ljudska prava nakon ključnih izbora u Sjedinjenim državama I drugim zemljama, te izbjegličke krize I uzdizanja demagoga.

27 izdanje izvještaja na 687 strana obuhvata pitanje ljudskih prava u više od 90 zemalja svijeta. Ovo je jedinstveno zabrinjavajuće doba, rekao je izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth, jer uzdizanje populističkih lidera u svijetu predstavlja osobitu prijetnju ljudskim pravima.

Ksenofobija, rasizam, islamofobija I mržnja prema ženama su u porastu. Ako glasovi netolerancije budu prevladali, svijet se suočava sa rizikom da uđe u mračno doba, rekao je Kenneth Roth.

On je dodao da su nasilni teroristički napadi doveli do straha I sumnje, ali I sve jačeg osjećaja da vlade I elita ignoriraju zabrinutosti javnosti. To je stvorilo klimu nezadovoljstva u kojoj određeni političari počinju blistati.

Uspješna predsjednička kampanja Donalda Trumpa živo ilustrira politiku netolerancije. On je migrante svrstao u stereotipe, ocrnio izbjeglice, napao sudiju zbog njegovog porijekla, odbacio brojne navode o seksualnom zlostavljanju I obećanje da će žene imati pravo da kontroliraju vlastiti natalitet, rekao je Roth.

Ali Trump kaže da je on pobijedio jer Amerikanci nisu bili zadovoljni Obaminom administracijom. Roth vjeruje da Trumpovu taktiku usvajaju I drugi.

Na vrhu te liste bi se našli Marine Le Pen u Francuskoj I Geert Wilder u Holandiji. Ali eho te netolerancije odjekuje I među onima koji su se zalagali za Brexit, zatim u retorici Viktora Orbana u Mađarskoj I Jaroslawa Kaczynskog u Poljskoj, kao I među krajnje desničarskim strankama od Njemačke do Grčke, kaže Roth.

Larry Sabato iz centra za politiku univerziteta u Virginiji govorio je putem Skypea.

To bi trebalo zabrinjavati svakoga ko brine za demokraciju, jer često ono što se desi u Sjedinjenim državama ili drugim demokracijama kao što je Britanija onda se kopira u drugim zemljama kao što su Francuska, Njemačka I drugdje, kaže Sabato.

Kenneth Roth također kritizira, kako kaže, pesnice u Rusiji, Turskoj, Filipinima, Egiptu I Kini, u kojima se sve više odgovornost vlade I vladavina zakona zamjenjuje vlastitim autoritetom.

Tu je sve veća diktatura turskog predsjednika Erdogana, predsjednika Sisija u Egiptu, koji je uvelo vladavinu koja je represivnija od bilo čega što se dogodilo tokom vladavine predsjednika Mubaraka. Putin je ograničio pravo na okupljanje I izražavanje, kaznio internet portale I ograničio grupe za građanska prava. Kineski lider Xi Jingping je krenuo sličnom stazom represije, kaže Roth.

On također upozorava na lidere u Africi koji su ukinuli ograničenja ili produžili mandate I nedavne objave o povlačenju iz međunarodnog krivičnog suda od strane nekih od njih.

XS
SM
MD
LG